Върни се горе

 

"Днешният празник е още една възможност да представим традиционните български продукти и ястия във Франция. За нас е важно България да бъде разпознаваема не само като туристически бранд, но и като страна на качествени и вкусни храни." Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на откриването на празника на гастрономията в Париж, Франция. Събитието се провежда от 23 до 25 септември и за пръв път се организира като Международно селище на левия бряг на река Сена.

 

Българският вкус е представен с кьопоолу, лютеница, чичово мезе, бобена салата, скара, филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", луканка "Панагюрска" и други. Гостите на празника могат да опитат и мед, сладко от рози, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от рози.

 

Празникът на гастрономията се чества от 2011 година. Той е един правителствен проект, управляван от държавния секретар по търговията, занаятите, потреблението, социалната и справедлива икономика, като съвместно с Министерство на земеделието, хранително вкусовата промишленост и горите, представителите на местната власт, се организират множество събития в цяла Франция.

 

Целта на инициативата е да придаде допълнително значение на гастрономията, по-голяма видимост на хранителната култура и свързаните с това занаяти и професии. Проведен през събития с педагогическа насоченост, празникът на гастрономията се разраства значително всяка година и добива изключителна популярност сред широката аудитория. Тази година се очакват над 50 000 посетители на Международното селище на гастрономията в Париж, където участници от над 40 държави от целия свят, представят страните си с традиционни храни и напитки.

Сподели в: