Върни се горе

През настоящата 2016 година бизнесът ще има на разположение финансов ресурс в размер на над 500 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на официалното откриване на Четвъртата национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България.  Тя допълни, че се предвижда да бъдат отворени две от най-желаните мерки от бизнеса по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това са мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. „Планирани са приеми и по други мерки за частни бенефициенти. Бизнесът вече има проектна готовност и визия за модернизиране на стопанствата“, посочи Танева  и припомни, че миналата година земеделските производители са получили финансиране в размер на 350 млн. евро, включително с един извънреден прием по ПРСР 2007-2013 г.


Министърът на земеделието съобщи, че по време на тазгодишната кампания по директни плащания, разпределението на общия пакет между фермерите ще бъде по-справедлив.  „Министерство на земеделието и храните успя да облекчи процеса по подаване на заявления с оглед на въведените нови изисквания в кампанията.Право на подпомагане ще имат тези площи, за които има регистрирано правно основание. Отделно и условията по отношение на постоянно затревените площи  за притежаване на съответен брой животински единици, условия, които браншът беше поискал и ние ги въведохме със съответните законови изменения“, уточни Десислава Танева. Тя поясни, че през настоящата кампания екипът на МЗХ ще продължи с концепцията си за ново съвременно поземлено законодателство.


По време на срещата министър Танева отправи апел да бъде учредена  организация на производители, а не всяка седмица да се учредява нова браншова организация. „Най-важно е обединението на земеделската общност , защото това позволява един много по-добър административен капацитет , което е гаранция за намирането на възможните решения, които са най-добри за сектора и за неговия растеж“, категорична бе Танева.


Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев припомни, че до 15 февруари всички площи, които се използват от земеделските производители с валидно правно основание, трябва да бъдат регистрирани, за да могат да бъдат след това заявени за подпомагане. „Апелът ни е да заявите само тези земи, които ползвате и поддържате в добро състояние“, каза още заместник-министър Грудев. Той подчерта, че вторият важен елемент за предстоящата кампания са т.нар. бели петна, за които таксата за ползване също трябва да бъде заплатена до 15 февруари.


На официалното откриване на  Четвъртата национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци присъстваха и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев, както и експерти от МЗХ.Сподели в: