Върни се горе

 

„Министерство на земеделието и храните се стреми да стимулира производителите да отглеждат по-продуктивни животни. Към това главно е насочено и подпомагането на животновъдите у нас“. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Четвъртия национален събор на овцевъдите в България, над Петропавловския Манастир в Община Лясковец. В събора тази година участват над 400 овцевъди и производители от 13 държави. Министър Танева обясни, че с преференции са животновъдите, които отглеждат животни под селекционен контрол. Това са животни, които са високопродуктивни и по този начин носят повече приходи на производителите.

 

“Половината от общините в България са провели процедурите по отдаване на пасища и мери на животновъди. Това са 1 700 000 дка. предоставени земи по новите правила“, каза министърът на земеделието и харните. Десислава Танева обясни, че всички слабости се отстраняват своевременно, за да се подобри процедура, която се провежда за първи път. Министърът призова общините да проведат приоритетно и на време, процедурата по отдаване на общински пасища и мери на животновъди за следващата стопанска година. Така животновъдите ще могат да заявяват отдадените им земи за подпомагане през кампанията за директни плащания 2016 г. Тя допълни още, че близо 7000 стопани ще получат плащанията за застъпени площи до 15 май тази година. Министър Танева поясни, че забавянето тази година е поради приложените нови правила за определяне на конкуренцията при правните основания.

 

 „Следващата седмица се очаква да вземем консенсусно решение дали и с колко да бъде удължен срокът за кандидатстване по тазгодишната кампания за директни плащания. Подготвили сме писма до браншовите организации с 3 предложения, като сме представили предимствата и недостатъците на всяко едно от тях“, каза още министър Танева. Тя допълни, че каквото и да е решението, то няма как да е за максималния срок на удължаване, предвид желанието на всички земеделски производители да получат плащанията за глава животно в края на годината.

 

Сподели в: