Върни се горе

Два камиона, превозващи около 20 куб. метра иглолистна строителна дървесина, добита в горски територии – собственост на Община Копривщица, задържа мобилно звено към Югозападното държавно предприятие.

При проверката в местността Крива река, на територията на “Държавно горско стопанство Пирдоп”, е установено, че транспортираната дървесина не е придружена с необходимите документи - общинска горска марка, каквато се изисква при добив от общински гори и без превозен билет.

Инспектори от РДГ - София са изготвили констативен протокол за нарушение на Закона за горите. Шофьорите на двата камиона в опит да осуетят задържането им, са избягали от мястото, за което проверяващите от мобилния екип са уведомили незабавно органите на Министерство на вътрешните работи. В момента на мястото на произшествието има полиция.

Представителят на общинското звено, което отговаря за общинските гори в Копривщица е пристигнал час и половина след констатациите на звеното на Югозападното държавно предприятие. За да прикрие нарушението, той се е опитал да издаде „пост фактум” превозен билет за един от двата камиона, за което също са уведомени компетентните органи.
 
От началото на декември 2014 г., когато се създадоха мобилните екипи, до 20 февруари 2015 г., във всички териториални поделения на Югозападно държавно горско предприятие те са проверили 637 обекта, 1252 превозни средства, 2887 ловци, 403 физически лица. Съставени са 95 акта за различни видове нарушения, задържани са 19 куб. м. строителна дървесина, колкото е и размерът на задържаната дървесина при акцията днес.

Сподели в: