Върни се горе

 

Затворените обекти са 5 пъти по-малко


Четири месеца продължиха масираните проверките, разпоредени от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните, д-р Йордан Войнов във връзка с летния туристически сезон. Те обхванаха обекти от търговската мрежа и общественото хранене, туристически обекти, предлагащи оферти “all inclusive” и заведения за обществено хранене намиращи се на територията на хотелски комплекси в съответните морски курорти и курортни селища.

 

Инспекторите към съответните Областни дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич извършиха 4 540 допълнителни проверки, извън официалния текущ контрол. Издадени са 502 предписания и са съставени 259 Акта за установяване на административно нарушение. Обектите с временно преустановена дейност са 12, а възбранените и бракувани храни са 290 килограма.

 

„Отчетохме един успешен сезон. В пъти по-малко са констатираните нарушения в сравнение със сезона през 2011 година.“ – коментира д-р Йордан Войнов - изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. „За сравнение, в морските ни курорти през 2011 година бяха затворени 63 обекта, което е 5 пъти повече от летния сезон през тази година. Бракуваните храни през 2011 година са 26 пъти повече - 7569 килограма, при 290 килограма през този летен сезон.

 

Добрите резултати не са само в резултат на засиления контрол, а и превантивната дейност на Агенцията. Анализирахме резултатите от миналия летен сезон, анализирахме резултатите и от проверките в зимните ни курорти и през пролетта проведохме редица срещи с браншовите организации от ресторантьорския и хотелиерския бизнес, като насочихме вниманието им към слабите места и най-честите пропуски.“ – допълни още д-р Войнов.

 

Сподели в: