Върни се горе

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов откри днес в сградата на Народното събрание ученическа изложба-базар, посветена на „Седмицата на гората“. Представени са предмети от дърво, пластики, дърворезби, ландшафтни проекти, изработени от ученици от десет професионални гимназии по горско стопанство от системата на МЗХ.


Доц. Костов припомни, че за първи път инициативата по отбелязване на празника е стартирала през 20-те години на миналия век. Целта е била да се мотивират учениците да обичат българската природа, като участват в залесяването на горите.Зам.-министърът призова за съхранение на тази традиция и посочи, че мотото на „Седмицата на гората“ през тази година е „Гората – мост към бъдещето”. Георги Костов подчерта, че то е свързано с отговорността ни да създадем и предадем на бъдещето поколение една  традиция свързана с опазването и съхраняването на българската гора.


„Днешната изложба е начин да се привлече по позитивен начин вниманието на обществеността към това, което правят децата в училищата, финансирани от Министерството“, заяви Румен Христов, председател на Парламентарната комисия по земеделие и храни. Той каза, че отбелязването на този празник дава възможност да се отдаде заслуженото на горските служители, които опазват и се грижат за близо 40% от територията на страната ни.  Изложбата-базар ще продължи до 3 април 2015 г.

Сподели в: