Върни се горе

В МЗХ се състоя второ работно заседание на междуведомствена група „Хранителна банка”. В групата участват организации, обединени от усилия за планиране на ефективен модел за хранително подпомагане и намаляване на загубата на годна за консумация храна, чрез механизъм и мрежа от хранителни банки. Част от целите на групата са изработване на предложения и осигуряване на условия за ефективно функциониране на хранително подпомагане чрез хранителни банки.

Работната групата е с председател Кирил Кирков, директор  на дирекция „Животновъдство”. В нея участват експерти от Министерството на земеделието и хрaните, Министерството на финансите, Министерството на труда  и социалната политика, представители на Българската агенция за безопасност на храните и на хранителната индустрия, както  и експерти в сферата на създаване на хранителни банки. 

Хранителната банка е механизъм за набиране, складиране и раздаване на храна за социални нужди. Целта е системно осигуряване на храна за нуждаещите се. Тя работи на базата на дългосрочно партниране и споделяне на ресурси между публичния, стопанския и гражданските сектори. Банката основно ще разпределя нереализираната храна, като осигури система за безопасното й съхранение и бързото й предоставяне към нуждаещите се.  
           
Инициативата за нейното създаване е на Фондация за общностно развитие (ФОРА) с подкрепа на Глобалната мрежа за хранителни банки, Фондация Каргил, Крафт Фуудс и в сътрудничество с Европейската федерация на хранителните банки.

 

Сподели в: