Върни се горе

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обсъди с г-н Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозарство възможностите за засилване на двустранното сътрудничество. На срещата, която се проведе в гр. Париж, Франция, където е и седалището на организацията, присъстваха и посланикът на България във Франция Ангел Чолаков, заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

Министър Танева подчерта значението и необходимостта от засилване на българската експертиза в лозаро-винарския сектор в рамките на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година и особено в аспектите, които засягат десертното грозде и автохтонните сортове грозде. Двете страни могат да си партнират и в още две приоритетни линии, а именно организиране на научно-технически регионален форум в България и включването на българския академичен и професионален сектор в магистърската програма на OIV (OIV Магистратура по винарски мениджмънт).

По време на разговорите, генералният директор подчерта участието в работата на организацията на Изпълнителната агенция по лозата и виното, представена от нейния директор, инж. Красимир Коев, и посочи, че дейността на агенцията дава възможност за позиционирането на България като на една от водещите лозаро-винарски страни в региона на Черно море.

Н. Пр. г-н Ангел Чолаков потвърди намеренията на страната ни за организиране на представяне на български вина по повод изложбата на тракийските съкровища на България, която ще бъде едно културно събитие в Лувъра в Париж през пролетта на 2015 г.
Сподели в: