Върни се горе

България и Тунис ще засилят сътрудничеството между двете страни в областта на земеделието. Това стана ясно след среща между министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на външните работи на Тунис Кхемайес Джхинауи.


Възможно най-скоро ще се свика  съвместната смесена икономическа комисия между двете страни, за да се обсъдят възможностите за икономическо сътрудничество, включително и земеделие, стана ясно по време на срещата.
„Българската земеделска продукция  е предпочитана в ЕС и света. Добре познати са българските зеленчуци, зърнените култури,  месото, киселото мляко, медът, розовият цвят“, подчерта Порожанов.


„България запази високото академично ниво на аграрната си наука чрез Селскостопанската си академия и аграрните университети“, допълни министърът  По думите му много ценна ще бъде обмяната на опит между двете страни в борбата с болестите по животните.

 

„Земеделието е много важен сектор за Тунис. Имаме определен интерес относно производството на семена и зърнени култури.  Искаме и да проучим възможностите за съвместно производство и износ към трети страни. България не е чужда за нас, при нас са работили много инженери и специалисти в областта на земеделието“, заяви от своя страна Джхинауи.

Повече информация може да намерите на сайта на Министерство на външните работи

 

Сподели в: