Върни се горе

„Трябва да доведем нещата докрай в сектор земеделие”. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в интервю за Дарик радио. Според министъра е важно да има стабилно управление, тъй като до 30 юни Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 трябва да бъде изпратена в Брюксел за одобрение. Това е основен финансов инструмент за земеделието през следващите години и забавянето му би било фатално за България, посочи министър Греков.

 

Министърът коментира политическата обстановка в страната. Той заяви, че земеделските стопани не се интересуват от промените във властта, а за тях е важно да има последователна политика в сектора. „През последната година обърнахме лице към земеделските производители и никога досега те не са получавали в началото на годината милиард и половина лева, за да покрият нуждите във вегетационния период. Само от 23 април до 20 май стопаните получиха още 250 милиона по различни схеми и мерки”, каза министърът. По думите му настоящото ръководство на МЗХ обръща внимание на изостаналите през годините сектори и доказателство за това е, че животновъдите получиха 15 млн. лв. по de minimis.

 

Във връзка със сложната климатична обстановка министър Греков отбеляза, че няма опасност от преливане на язовирите, които се стопанисват от Напоителни системи. Министърът посочи, че от 4-5 години в страната не е имало такива лоши климатични условия. „Предприели сме всички мерки, за да обезопасим реките и язовирите от преливане, осигурили сме отводняването на земеделските площи”, допълни проф. Греков.

 

Той посочи, че Министерството на земеделието и храните прави всичко възможно за предотвратяване на щетите и от градушките. През последната седмица са изразходвани толкова ракети против градушки колкото за цялата минала година. „Приоритет в нашата работа е да покриваме все повече площи от градушки, а амбицията ни е да обхванем и цялата страна. В цял свят отговорността за опазване от градушки е дело и на застрахователните компании, докато у нас това прави само държавата”, подчерта министър Димитър Греков. Той беше категоричен, че в никакъв случай реколтата не е застрашена.

 


Сподели в: