Върни се горе

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и министърът на развитието на селските райони и храните на Република Гърция Атанасиос Цифтарис откриха гръцко-български бизнес форум, който се провежда в рамките на Международното изложение за животновъдство и птицевъдство „Зоотехния 2013”. Двамата министри приветстваха представителите на гръцкия и българския аграрен бизнес и им пожелаха да осъществят ползотворни контакти.

 

Министър Найденов и гръцкия министър проведоха среща, на която обсъдиха протестите на гръцките фермери. Министър Цифтарис коментира, че причината за протестите са високите цени на горивата и електричеството. За момента е предотвратено блокирането на пътища в Северна Гърция и преговорите с тях продължават, допълни още той.

 

Министър Найденов посочи, че ситуацията и в България е напрегната, тъй като българските зърнопроизводители обмислят протести в бъдеще. Той коментира, че времената са тежки и трябва да обединим усилията на двете страни и заедно да излезем от кризата. Той посочи, че пазарите за нашите фирми са трудно достъпни, изправени сме пред конкуренцията на стоки от страни извън Европейския съюз, като Турция, Йордания и др. Министър Найденов пожела на гръцкия министър да не се стига до затваряне на границите.

 

Министърът посочи, че се надява лидерите на ЕС да се разберат най-скоро за финансовата рамка на Общата селскостопанска политика. Той пожела на колегата си, след 6 месеца, когато Гърция поема председателството на ЕС, да се случи и реформата в ОСП. Двамата министри се договориха да разменят експерти от ведомствата си за по-голямо взаимодействие в аграрния сектор. Министър Найденов посочи, че много страни членки на ЕС, които са съседни държави имат такива практики.

 

Министър Найденов покани министър Цифтарис на посещение в България по време на Международното селскостопанско изложение АГРА, което ще се проведе в началото на месец март. Министър Найденов обиколи изложението и разгледа  щандовете на три български фирми.
Сподели в: