Върни се горе

Одобрените проекти са на седем животновъдни и пет растениевъдни стопанства. Те ще купят нова техника и оборудване със субсидии от бюджета на мярка 121 „Модернизиане на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на предвидената помощ е 5 313 028 лв.
Три от проектите са на кравеферми. Един от кандидатите ще използва средствата, за да покрие изискванията на Европейския съюз за производство на качествено мляко. Той ще купи индивидуални клетки и индивидуална хранилка за телета, млечно такси, трактор и др. Средствата за другите два проекта ще бъдат вложени в доилна зала тип „рибена кост”, млекоохладителен танк, автоматични поилки с клапан, трактори и др.

 

Двама кандидати ще инвестират в птицеферми. Те ще изградят птицекомплекс и ще купят оборудване за отглеждане на кокошки-носачки –  автоматични гнезда, скаров под и елеватор за транспортиране на яйца, хранилна линия, пълен комплект поилна линия и контролер и др. Друг фермер ще разшири и преустрои стопанска сграда в зайцеферма. Одобрен е и проектът на пчелар, който ще купи нови кошери.

    

Два от проектите на растенивъдни стопанства са за строеж на нови силози за зърно. Друго стопанство ще премине към биологично производство на овес, лимец, мека пшеница и люцерна. Последните два проекта предвиждат засаждането на орехи и бадеми и създаването на система за защита на насаждения от праскови от градушки.  


Сподели в: