Върни се горе

 В новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони е предвидено увеличение на бюджета за агроекологични дейности и биологично производство с над 30 %. Предвидените средства са на стойност 345 млн. евро при  259 млн. евро за предишния програмен период. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на представянето на междинния отчет по Българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Министър Танева подчерта, че подкрепата за биологичното производство е един от фокусите в Програмата и за първи път има отделена специална мярка за биологичното земеделие, както и за биологичното животновъдство.

 

Благодарение на изпълнението на проекта, подкрепен с швейцарско финансиране, се създава информационна база данни за над 100 хил. животни за 33 породи. Очаква се в продължение на неговото реализиране да се доизгради генетичната лаборатория към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдствотo.

 

В срещата участие взе и посланикът на Конфедерация Швейцария Н.Пр. Денис Кнобел, който заяви, че проектът несъмнено ще допринесе за развитието на българските села.

 

 Проектът    „За Балкана и хората” цели да предложи модели за връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в България. В него си партнират 11 организации. Той е на  стойност в размер на 7 714 295 лв. и се изпълнява за период от четири години.


Сподели в: