Върни се горе

 

„За кампания`2016 по директните плащания, с цел улеснение на земеделските стопани, сме визуализирали правните основания, като изготвихме специализирана карта“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на подаване на заявление за подпомагане по кампания в Общинската служба по земеделие в гр. Хасково. „Тази година заявяването на площи ще бъде географски, на база на работещата специализираната карта за правните основания, което е едно надграждане на правилата за базова справедливост, в сравнение с миналата кампания“, посочи Танева. Тя обясни , че картата е изработена  на основата на регистрираните  от стопаните правни основания до 15 февруари 2016 г. Министър Десислава Танева допълни, че всеки бенефициент трябва да има регистрирано правно основания, за да може да участва в кампания.

 

Земеделски производител, който подаде заявление заяви, че отдавана, се очаква влизането в сила на правното основание, с цел да се спре със злоупотребите. Министър Танева посочи още, че за един имот е възможно да има повече  регистрирани правни основания, ето защо още на етап заявяване,  кандидатите ще могат да видят дали има застъпване на площите при деклариране на земеделските земи. „В тези случай, две страни трябва да решат спора помежду си със споразумение. При условие, че не се постигне споразумение и не може да се прецени съгласно указанията, кое правно основание е валидно и двете страни, няма да получат субсидия и ще спорят.

 

Десислава Танева информира, че по кампания`2016 за директни плащания, бенефициентите ще могат да подават заявления за подпомагане по същите схеми, по които са кандидатствали през миналогодишната кампания. „Ресурсът, който трябва да се разпредели по различните схеми от кампания за директните плащания за 2016 година е в размер на 1,550 млрд. лв., като плащанията ще започнат в края на тази годината “, заяви още тя.

 

 

Министър Танева посочи,  част от средствата по кампания`2015 вече са изплатени, а за останалите има изработен индикативен график. „До 18 март предстои да се разплатят средствата по мярка 10 „Агроекология и климат” от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.)“, съобщи Десислава Танева, като подчерта, че в момента се извършват проверки на терен от структурите на Министерството. „Около 23 март се очаква да се извърши и плащането по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и оранжерийно производство.  А края на месец април, са предвидени разплащанията по зелените плащания по директните плащания. Последни ще бъдат разплатени средствата към младите земеделски производители, които са и най-малко като бюджет“, коментира министърът на земеделието.

Сподели в: