Върни се горе

ДФ „Земеделие” одобри 77 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на субсидиите за тях е 24 153 387 лв.

      

Най-много са подкрепените предложения на кравеферми – общо 26 на брой. Стопанствата ще инвестират в доилни зали, системи за управление на стадото, фуражораздаващи ремаркета, електрически роторни четки и др. Други два проекта идват от ферми за кокошки носачки. За едната от тях ще бъде купен специализиран хладилен камион за реализиране на готовата продукция. Със средства от ПРСР ще бъдат създадени свинеферма и птицеферма за бройлери, както и купено оборудване за овцеферма. Двама пчелари също ще получат помощ от ПРСР, за да купят кошери, тенекии за мед, уреди за обдухване, парна восъкотопилка и др.

 

Четиринайсет от проектите предвиждат засаждането на череши, сливи, ябълки, праскови, кайсии и др. Стопаните ще изградят системи за капково напояване и купят техника за реколтиране, пръскачки, продукти за растителна защита, посадъчен материал и др. Други шестима кандидати ще изградят силози и купят оборудване за отглеждането на пшеничени, зърнени култури и подправки. Четири проекта предвиждат засаждането на лавандула, а един –купуването на машини и оборудване за отглеждането на блатно кокиче – сламопреса за рулонни бали, дискова косачка, трактор, сеносъбирач и др.  Одобрени са и предложения за модернизиране на цех за производство на гъби, както и за създаване на насаждения от бял риган и орехи, които ще бъдат отглеждани по биологичен път. Отново бе подкрепен и проект за засаждането на бързорастящия дървесен вид пауловния. Инвестицията включва купуването на земя и сгради, доставката и засаждането на фиданките, изграждането на поливна система и купуването на механизация – трактор, ремарке, роторна косачка, пръскачка и косачка.

 

Останалите проекти в сферата на растениевъдството идват от стопани, които отглеждат лозя и зеленчуци, включително оранжерийни. Субсидиите за тях ще бъдат вложени в полиетиленови оранжерии, трактори, метални колове, плугове и др.


Сподели в: