Върни се горе

Водеща: Добро утро на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Мирослав Найденов: Добро утро.
Водещ: Здравейте.
Водеща: Блиц интервю предстои.
Водещ: Казахте обаче, че заради годишнината от Бисер желаете едно изречение в началото.
Мирослав Найденов: Да. И аз да се присъединя към спомена за тази голяма трагедия. Така се случи, че в първите часове заедно с премиера, аз, министър Цветанов бяхме там. След това ние, с министър Цветанов останахме близо седмица. Видях трагедията с очите си, видях тази солидарност, която се появи в този момент. Искам да се обърна към хората от Бисер да им пожелая безоблачни дни оттук натам. Нека да вярват, аз видях един възрастен човек го каза в директното ви включване. Малко повече търпение това, което направи държавата тази година не е малко. Това, което трябва да направим до край ние ще го изпълним към тях, а останалото е важно – никога, никога такова нещо да не се повтаря.
Водещ: Виновни, че няма това не ви ли смущава една година по-късно? Знаеше се за пукнатината, прехвърляха си топката, виновни няма.
Мирослав Найденов: Клише е да кажем и всички го казват: "Да оставим компетентните органи да си свършат работата".
Водещ: Клише е, да.
Мирослав Найденов: Клише е, но ако те не кажат кой е виновният всичкото останало е сочене с пръст, както вие казвате прехвърляне…
Водещ: И размиване във времето и липса на отговорност.
Мирослав Найденов: Хората искат и заслужават да знаят кой е виновен. Заслужават някой да понесе отговорността за тези хора, които бяха закопани след този потоп. Така че надявам се да има възмездие. В края на краищата, ако съдим от това, което се случи в Цар Калоян и до момента там няма виновни. Дано не са сроковете такива, дано по-скоро виновните бъдат /…/, но за нас, това, което е ангажимент на държавата ние го изпълнихме и смятам, че хората го оценяват.
Водеща: Сега по горещите теми във вашия ресор. Преди около час в предаването ни гостува зам.-председателят на…
Водещ: Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов и обяви, че от 18-ти до 22-ри започва протест заради политически лъжи, обещания неизпълнени.
Водеща: Субсидиите не са изплатени. Трябвало да има и помощ пот държавата за онази реколта, която заради сушата не е реализирана. Всичко това било лъжи, цитира конкретни дати и реплики ваши.
Мирослав Найденов: Миналата седмица, аз съжалявам, че точно господин Христов не беше на тази среща, която проведохме заедно със зам.-министър на финансите Влади Горанов и представители на Националната асоциацията на зърнопроизводителите, там беше техният председател и се учудвам, че не беше днес той тук, защото той присъства на срещата и разбра цялата истина. Ние не искахме да крием истината от тях.
Водеща: Ама той надали не подкрепя протеста от 18-ти, председателя.
Мирослав Найденов:Естествено, че го подкрепя. Тяхно право е, те са взели това решение, както и той каза демократична организация са. Това са гласували вчера на тяхното заседание, това е тяхното решение. Те ще го реализират, имат това право. Това, което обаче искам да се възползвам от вашия ефир и да чуя и останалите зърнопроизводители, разбира се останалите земеделски производители, защото то касае всички. На тази среща стана ясно защо всъщност не можем да изпълним ангажимента и да платим до 31 януари…
Водеща: Защо?
Мирослав Найденов: … и това го каза зам.-министърът на финансите. Защото това е финансов проблем. Нека да е ясно, че аз съм в позиция, в която мога да заявя днес да кажа: Ние сме направили заявката към Министерството на финансите на 21 януари. Ние поискахме, Министерството на земеделието тези близо 1 милиард лева.
Водеща: Само да уточним това са евросубсидии, които първо трябва да бъдат изплатени от републиканския бюджет…
Мирослав Найденов: Точно.
Водеща: … и след това в срок от колкото време да бъдат изплатени от европари?
Мирослав Найденов: Около 45 дена възстановени. Сумата е около 1 милиард, това е колосална сума. Ние досега винаги в годините назад сме плащали през януари месец.
Водещ: Поискали сте от министерството на Дянков.
Мирослав Найденов: Поискали сме и тук коректно е да кажа, че наистина държавата в момента, аз също разговарях с министър Дянков, бях на срещата, на която зам.-министър Горанов обясни защо всъщност не може в момента или ако го направим какво ще ни коства. И ще повторя аргументите на Министерство на финансите.
Водещ: При тях ли е проблемът, а не при вас, така ли?
Мирослав Найденов: Проблемът е на държавата, проблемът е в републиканския бюджет и с това, с което разполага държавата към момента, защото държавата не е някаква бездънна яма. Първо в месец януари Министерство на финансите са изплатили около 2 милиарда по така наречения заем на Милен Велчев.
Водеща: Чакайте, този заем не беше ли взет друг дълг, за да започне да се изплаща този заем?
Мирослав Найденов: Беше взет 1 милиард, изплатени са около 2 милиарда.
Водещ: И се знае за този падеж от много отдавна.
Мирослав Найденов: Разбира се, че се знае, но това е направено. Второ – има промени в данъчното и осигурително законодателство, които правят възможно така, че плащанията в първите месеци да бъдат отложени за малко по-късен период, това се направи с цел да се облекчи бизнесът. И най-важното, ако ние имитираме… Влади Горанов им каза следното: Ние можем да имитираме дълг, тоест да вземем на заем тези 1 милиард да ви платим, това ще натовари в следващите месеци, дори години бюджета с десетки милиони може да стигне и 100 милиона разхода по този заем от 1 милиард. На нас ни е лесно в момента…
Водеща: Да, но сте им обещали 31 януари.
Мирослав Найденов: ОК. Аз искам да сложим нещата на масата. Ние се изкушаваме 5 месеца преди изборите да го направим, не ни трябва, както се казва, на здрава глава бинт.
Водещ: Защо обещахте преди е въпросът, след като сега се оказва и преди се е знаело, че няма да е възможно да покриете този разход?
Мирослав Найденов: Защото това споразумение… Това стана ясно и с разчетите, които се правиха, включително и в последните дни. Само преди седмица премиерът обяви, бяхме в мероприятие заедно с него в Благоевградска област, той обяви, че е възложил на Министерството на финансите да направят поредния разчет…
Водещ: Тоест сега е станало ясно, че не може, вие не сте /…/, така ли?
Мирослав Найденов: Да, в последните разчети стана ясно, че няма необходимите приходи в бюджета, които да позволят това допълнително плащане от 1 милиард.
Водещ: Как се определя така от разчет на разчет в последния момента, а пък обещанията към хората отиват функция на разчета?
Мирослав Найденов: Господин Николаев, аз го казах много лесно – ние можем да вземем заем да платим, този заем ще го плащат следващите. И за пореден път обясняваме, че това е част от тази финансова дисциплина, която 3 години и половина удържаме. На мен не ми е лесно, защото аз не съм министър на финансите, министър на земеделието и ги иска тези пари. Аз ги искам повече от зърнопроизводителите, на тях трябва да им е ясно. Аз исках…
Водещ: Поставете въпроса на финансовия министър по-остро, а не любезно и колегиално толкова…
Мирослав Найденов: Аз съм го поставял въпроса. Вижте, не е въпросът колегиално, остро или любезно…
Водещ: …, а по-принципно.
Мирослав Найденов: … въпрос е на възможност и на невъзможност.Защото последиците от това да се имитира дълг от 1 милиард и да се плати на зърнопроизводителите са по-тежки, отколкото да го забавим плащането с 1 месец. Защото онзи ден аз бях отново при финансовия министър, разбирайте и при премиера и поисках 28 милиона за животновъдите и те ми ги отпуснаха и ние платихме. Само след няколко седмици ще ходя да поискам 73 милиона за тютюнопроизводителите и отново ще ги получа. Но все пак тук става въпрос за 1 милиард и аз ги моля… Първо извиних им се вчера официално за това, че не можем и ги моля да разберат, че в момента последиците от това да вземем 1 милиард на заем и да ги платим, макар и в срок от 45 дена. Ще коства на държавата много повече и това е част от тази дисциплина, която стискаме…
Водеща: Какви срокове указвате към днешна дата, за да затворим засега тази тема, че имаме и още въпроси към вас?
Мирослав Найденов: Сроковете са, това, което им обяви зам.-министър Горанов и каза, че казва тези срокове, за да не ги лъжем за пореден път. След средата на март първият транш, тъй като обикновено плащанията стават на два транша…
Водеща: Което означава след месец.
Мирослав Найденов: След около месец да, първият транш и окончателното, финалното така е разписано в регламента на ЕС, че трябва да са на две плащания, защото второ е окончателно и то коригира плюс или минус от първото плащане в началото на месец април. Крайният срок според Европейския парламент е 30 юни, но ние няма да чакаме 30 юни. Опитваме се, ако е възможно и това им го каза и премиерът задочно, ако е възможно по-ранно плащане ще го направим, но към момента това са разчетите.
Сподели в: