Върни се горе

Само за седмица са задържани един 3-годишен трофей от благороден елен, 250  куб. метра незаконна дървесина, над 20 превозни средства без разрешителни и множество инструменти за дърводобив.

Иззети са 16 км хрилни мрежи и над 800 кг риба през юни от инспекторите на ИАРА


Над 16 хиляди са проверките, извършени от всички държавни структури в сектор "Гори" и сектор "Рибарство и аквакултури" от началото на месец юни досега. От тях повече от 6 хиляди са от служители по опазване на горските територии и от мобилни екипи на държавните предприятия, а 8800 са от горските инспектори от 16-те регионални дирекции по горите към Изпълнителна агенция по горите. Над 1300 са проверките, извършени от инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

 
Общо над 250 куб. метра е задържаната и конфискувана дървесина само за седмица, като 20 са задържаните превозни средства, с които са извозвани. На територията на Североизточно държавно предприятие в ДГС Върбица е открит незаконно притежаван трофей от 3-годишен благороден елен. За последната седмица са издадени общо над 400 акта за нарушения в горските територии.


Засиленият контрол е иницииран от ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите за постигане на по-голяма ефективност в борбата с незаконните практики в горите и акваториите на страната.


Над 1500 са проверените сечища и близо 1570 обекта за складиране, преработка и експедиция на дървесина само от структурите на ИАГ през месец юни. На територията на осем от регионалните дирекции по горите са организирани временни контролни горски пунктове за проверка на превозни средства. Горските служители са проверили над 4 100 моторни превозни средства,  250 риболовци и 600 физически лица. Задържани са повече от 280 куб.м дървесина, 19 моторни превозни средства, един бензиномоторен трион и 5 броя  други инструменти за дърводобив. 269 са съставените актове и 447 констативни протокола за нарушения по Закона за горите.


3 100 са извършените проверки от горските инспектори на 16-те регионални дирекции в последната седмица - от 19-ти до 25-ти юни.


Около 500 са проверените от РДГ сечища и близо 600 обекта за складиране, преработка и експедиция на дървесина. На територията на осем регионални дирекции по горите са организирани временни контролни горски пунктове за проверка на превозни средства. Горските служители са проверили и 1 200 моторни превозни средства, 250 риболовци и 600 физически лица. Задържани са повече от 30 куб.м дървесина, 4 моторни превозни средства, един бензиномоторен трион и 5 броя други инструменти за дърводобив. 64 са съставените актове и 47 констативни протокола за нарушения по Закона за горите.


220 кубически метра дървесина са задържали през тази седмица горските служители от 165-те териториални поделения на 6-те държавни горски предприятия, както и 16 превозни средства и множество инструменти за дърводобив, два трупа на диви свине и превозни билети при близо 2000 проверки на превозни средства, лица и обекти, свързани с ползването на горски и дивечови ресурси и други физически лица. За констатираните нарушения са съставени над 300 акта.


Най-често срещаните нарушения, констатирани по време на проверките са липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.


Засилените действия по превенция и ограничаване нарушенията в горите на територията на шестнадесетте регионални дирекции по горите и шестте държавни предприятия продължават, като ще имат постоянен характер.


Един от най-фрапиращите случаи е на територията на РДГ – Кюстендил, където при установено нарушение се оказва, че лицето е без необходимата правоспособност като шофьор и с автомобил  без гражданска отговорност..


При друг случай инспектори са открили в землището на град Сърница камион Урал без регистрационни табели, натоварен с 10,50 пл. куб. метра незаконна строителна дървесина от бял бор и смърч. Нарушители не са открити. Уведомени са органите на МВР, товарният автомобил и дървесината са задържани.                                                                            


С цел засилване на превенцията на територията на РДГ – София бяха извършени масирани проверки в последните две седмици, като само от 19-ти до 25 юни са извършени 300 проверки с участието на всички горски инспектори от дирекцията. Служителите са проверили 177 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина, 49 обекта за складиране, преработка и експедиране на дървесина, 30 обекта за добив на дървесина, 50 физически лица и 18 риболовци. При извършените проверки са установени 12 нарушения по Закона за горите, съставени са 5 акта и 12 констативни протокола. На 21 юни служители на РДГ-София извършиха проверки в обекти за добив на дървесина, попадащи в района на Сливница, като се установи, че се извършва сеч на 120 немаркирани дървета от черен бор с редовно позволително за сеч. Проведена е и на 100% санитарна сеч в разрез с правилата за извършването й. По време на проверката е установена и сеч в насаждение с короядно петно на немаркирани дървета, като петното не е било ограничено.


7 537 достигна общия брой от проверки, извършени от инспекторите на ИАРА общо в черноморски води и вътрешни водоеми от началото на годината, като само в последния месец те са близо 1300.


Установени са 157 нарушения през юни, за които са издадени актове за административни нарушения.


16 км е общата дължина на иззетите хрилни мрежи от началото на юни- 8 380 м във вътрешността на страната и  7 615 метра в черноморски води и прилежащите им акватории от инспектори в сектори „Риболовен контрол“ в  Бургас, Добрич и Варна.


Иззета е близо 830 кг риба (каракуда, сом, шаран, бяла риба, кефал).


С най-много проверки са в Добрич – 186, Бургас – 164, Варна - 137. Извършени са и 15 проверки по море с патрулен катер и моторна лодка на ИАРА.  Над 30 са по сигнали на граждани.


С патрулен катер са извършените по над 13 проверки по язовир Мандра и езеро Вая до Бургас, където са и най-сериозните количества извадени незаконни мрежи за улов - с обща дължина близо 5 км за двата язовира.


В събота и неделя инспекторите на ИАРА - Бургас извършиха по море проверки за незаконен улов на бяла пясъчна мида на акваторията на плаж Корал, къмпинг Юг, къмпинг Оазис и акваторията на Лозенец. Не е имало нарушители през двата почивни дни.


В резултат на непрестанното наблюдение от страна на инспекторите на ИАРА от началото на годината досега са иззети общо 13 нерегламентирани риболовни уреди – драги за бяла пясъчна мида.  През май инспектори на ИАРА Бургас, заловиха лица, извършващи стопански риболов на попче, на лодкостоянки Лозенец и Китен, през периода на забрана. Съставени са три броя АУАН, с които са иззети хрилни мрежи с обща дължина 250 м. и 15 бр. винтери. През същия месец  в залива Корал инспекторите заловиха нарушител, извършващ улов на бяла пясъчна мида, посредством драгиращо устройство. На борда на лодката е установено наличие на 10 кг. бяла пясъчна мида. По случая е съставен АУАН, с който е иззето драгиращото устройство, а мидите са върнати в акваторията на гр. Китен.


Само в последната седмица от 19 юни до 23 юни на територията на страната инспекторите на ИАРА са извършили общо 322 проверки и са установени 16 нарушения, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения. Иззети са общо за страната близо 1300 метра  риболовни мрежи и 200 м. парагади. Иззета е 268 кг риба, която е върната във водата. 88 от проверките тази седмица са по Черноморието – над 30 в Добрич и по над 25 – във Варна и Бургас, като 6 са установените нарушения – по две във всяка област.
Сподели в: