Върни се горе

„Откриваме постоянния център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите. Той е денонощен, сигналите ще бъдат проверявани от 400 екипа в системата на Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия”. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването дежурен център към телефон 112. На него ще се приемат и обработват сигнали свързани с нарушения в горските територии на страната.

„Времето за реакция от получаването на сигнала до проверката на място ще бъде от 30 минути до 1 час и половина“, обясни Танева. Тя посочи, че това е една стъпка по-близо макар и малка, в общия пакет от мерки, които са започнали да се прилагат от ноември за ограничаване на незаконните дейности на горските територии. „Върви процедура за приемане на промените в Закона за горите. От мерките някои са все още в процедура, както обявихме до есента смятаме да приключим с въвеждането на електроните системи на пластините с уникални идентификационни номера при маркирането на дървесината“, коментира още министърът. „Всички мерки целят едно - щадящо ползване на горите, опазване на горските територии и ефективни мерки за борба срещу незаконните дейности в горите“, заяви министър Танева.

На събитието присъстваха зам.-министър Георги Костов, изп. директор на ИАГ Тони Кръстев и директорът на дирекция "Национална система 112" Стоян Граматиков.

Сподели в: