Върни се горе

“Земеделските производители ще получат над 200 млн. лева до края на годината. Това е решение, което взехме съвместно с премиера Пламен Орешарски”, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков след съвместното заседание на ръководството на МЗХ, Комисията по земеделието и храните и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Той поясни, че средствата са предвидени в актуализацията на Бюджет 2013. По думите на министър Греков тези средства ще бъдат върната от Европейската комисия на 2 януари 2014 г.

 

В отговор на журналистически въпрос за мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци, министър Греков е категоричен, че иска срокът да бъде удължен с още 7 години, но поясни, че решението трябва да се вземе от Народното събрание и от ЕК. Министър Греков изтъкна, че не може да се каже колко чужди граждани имат земеделски земи в България, защото много фирми са със смесено участие. Той допълни, че има много желаещи да купят българска земеделска земя, включително от чуждестранни фирми от Катар и Бахрейн.

 

Министър Греков отбеляза и тенденцията през последните години да се върви към окрупняване на земята по естествен път. „Собствениците, които купуват и обработват земя, по един или друг начин и без намесата на държавата, я окрупняват.”

 

 По отношение на Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери", министър Греков изтъкна, че мярката предстои да стартира през следващата година като част от новата Програма за развитие на селските райони 2014- 2020 г.  с много по-голям капацитет. Той поясни, че в момента по нея има около 3,5 млн.лв., а желаещите да кандидатстват са над 2500, в резултат на което повече от  2000 проекта ще трябва да бъдат отхвърлени.

 

Зам.-министър Явор Гечев: Работим, за да няма загуби на средства по Програмата за развитие на селските райони

 

„Всички експерти от Министерството на земеделието и храните, заедно с Държавен фонд „Земеделие” работят, за да може до края на годината да се изплатят 308 млн. евро по всички мерки от ПРСР. Дейностите ни са отлично координирани чрез план за действие, който е съгласуван с Европейската комисия.” Това заяви зам.-министър Явор Гечев по време на заседание на ръководството на Министерството на земеделието и храните, Комисията по земеделието и храните и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Зам.-министър Гечев съобщи, че доказателство за волята да не се губят средства е фактът, че само за периода от 1-ви до 19-и септември 2013 г. са разплатени 25 млн. евро. „Очакваме да се изплатят още около 106 млн. евро по общинските мерки 321-а и 322-а. Чрез 11-то изменение на ПРСР 2007-2013 ще бъдат прехвърлени 149.6 млн. евро публични средства  по Мярка 214 “Агроекологични плащания”, с които ще могат да се извършат плащанията към всички стопани, които са подали коректно своите заявления”, допълни Гечев. Той заяви, че ще се извършват плащания и по други мерки.


Сподели в: