Върни се горе

До края на днешния ден ще бъде сформирана работна група, която да изготви предложения на текстовете за промени в Закона за държавните помощи. Това беше решено днес  на среща между министърa на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, председателя на комисията по правни въпроси към Народното събрание Искра Фидосова и представители на Коалиция „За да остане природа в България” по повод предстоящото решение на Европейската комисия  по казуса със заменките на гори при предишното управление.

 

Целта е да бъдат разработени  правни  механизми, чрез които при доказване на нерегламентирана държавна помощ, бенефициентите да могат да възстановяват нанесените на държавата щети. Това може да стане с връщане на помощта или чрез доплащане на разликата до пазарната стойност на получената помощ.

 

Министър Найденов подчерта, че решението за промените в законодателството се взема в този момент, за да може страната ни да е готова  и за най-негативното решение на комисията.

 

Г-жа Фидосова се ангажира промените в закона за Държавните помощи да бъдат изготвени до края на годината и да минат на второ четене в Парламента до март. Според нея с промените ще се уредят, както заварените случаи със заменките, и ще се наложат ограничения в бъдеще да не може да се допускат подобни сделки. Тя съобщи още, че ще се изчисти начинът за установяване на действителната пазарна цена на имотите. Идеята е при изчисляването й да се вземе средната цена на 50  - 100 подобни имота в близост.

 

В предложенията за законовите промени ще влиза също в бъдещите договори да фигурира условието, че при установена държавна помощ ползвателят да трябва да доплаща разликата в стойността.

 

„От първия ден на управлението ни поехме ангажимента нито едно дърво от заменените гори да не бъде отсечено и го спазихме. Сега поемаме ангажимента в случай, че ЕК се произнесе негативно да не обжалваме решението а да пристъпим незабавно към издаване на актове за възстановяване на помощта и да защитим интереса на държавата”, категоричен беше министър Найденов.

 

Тома Белев от Коалиция „За да остане природа в България” изрази  своето задоволство от това решение и от ангажимента да се пристъпи към незабавно налагане на актове при установени нарушения.

 

„Очаквам повечето от собствениците на заменени гори да предпочетат да върнат имотите отколкото да заплатят за тях”, каза министърът. Той уточни че от 147 извършени заменки, само при 15 е променено предназначението, още преди да бъде наложен мораториумът за това. По думите му вероятно тези, които са се възползвали и са предприели строителство върху заменените имоти ще предпочетат да доплатят стойността им. Той допълни, че вече има случаи за връщане на заменени земеделски земи във видинско, след като е доказано, че са извършени неправомерно.

Сподели в: