За периода от 01 май до 19 август 2011 година, Българска агенция по безопасност на храните извърши 38034 броя проверки по официален текущ контрол в обектите от търговска мрежа и обществено хранене на територията на цялата страна.
• Издадени предписания – 4141 бр.• Затворени/ с временно преустановена дейност обекти – 108 бр.
Извършени тематични проверки на обекти от търговска мрежа и обекти за обществено хранене по морските курорти, за периода от 15 април до 19 август 2011 година от инспекторите към ОДБХ – Бургас, ОДБХ – Варна и ОДБХ – Добрич:
• Общо проверки - 4534 бр.• Възбранени и бракувани продукти – 2954,8 кг. храни и 3035 яйца.
За периода 16 май – 19 август 2011 година, инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните извършиха 9647 тематични проверки в обекти за производство, съхранение и търговия със сладолед.
• Издадени предписания – 95 бр.• Най-голямо количество възбранен сладолед – 104,55 кг. – ОДБХ Кюстендил
При съвместни проверки на Българска агенция по безопасност на храните и Комисия за защита на потребителите на обекти за търговия на дребно предлагащи дюнери, сандвичи, тестени закуски, подвижни и временни обекти и обекти за кетъринг в регионите Бургас, Варна и Добрич за периода 09 – 24 юни 2011 година инспекторите извършиха 534 проверки.
• Издадени предписания – 53 бр.• Възбранени и насочени за препакетиране и окачествяване храни – 80,7 кг.
Във връзка с летния сезон и лятната ваканция на учениците, Българска агенция по безопасност на храните предприе засилени проверки на детски, ученически и спортни лагери. За една седмица, инспектори от БАБХ провериха всичките 99 лагера на територията на страната.
• Издадени предписания – 16 бр.• Възбранени/ бракувани продукти – 440 кг. хранителни продукти и 150 яйца.
Най-честите нарушения при проверките извършвани от инспекторите на БАБХ са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в здравните документи на служителите, пропуски в системите за самоконтрол, незадоволителна текуща хигиена, неизпълнение на предписание на контролен орган, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност.