Върни се горе


„Държавата има съответните механизми чрез мерките, предвидени в Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., но инициативата за общинските проекти трябва да дойде от местната власт”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който присъства на фестивала на традиционните продукти в с. Куртово Конаре, община Стамболийски.

 

Заместник-министър Грудев коментира още, че се очаква приемът по общинските мерки да започне през първото полугодие на 2016 г., за да могат общините да имат достатъчно време да приключат своите проекти. Местни проекти, които са важни за общността, могат да бъдат подпомогнати и чрез инструментите на подмярка 19.2 „Прилагане на операции на стратегии за водено от общностите местно развитие“, допълни още той.

           

Заместник-министър Грудев заяви, че през ноември ще бъде отворен нов прием по новата Програма, който е предвиден за инвестиции в маркетинг и преработка на земеделска продукция. „Бюджетът на приема ще бъде около 150 млн. евро, като очакванията са, че проектните предложения отново ще надхвърлят предвидените средства”, уточни още той. По Програмата ще могат да бъдат подпомагани и земеделските производители, чрез изграждането на фермерски пазари, където те да могат да продават своята продукция, допълни още той.

 

По-рано през деня заместник-министър Грудев, изпълнителният директор на агенцията по рибарство и аквакултури Янчо Янчев и неговият заместник Галин Николов участваха в зарибяването на язовир „Жребчево” в област Стара Загора. Във водите му бяха пуснати над 20 000 малки шарана. След това те посетиха и рибовъдна ферма, изградена по Оперативната програма развитие на сектор рибарство, която се намира на територията на язовир „Жребчево”.


Сподели в: