Върни се горе

Министър Греков се срещна с председателя на Комисията по земеделие на Шанхай Леи Сун

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков се срещна с председателя на Комисията по земеделие на Шанхай Леи Сун по време на визитата си в Китай. Двамата обсъдиха необходимостта от ускоряване сътрудничеството на двете държави в областта на селското стопанство и по-специално на винопроизводството, млекопроизводството, тютюнопроизводството.

Министър Греков подчерта, че през последната година двустранните отношения между двете страни се развиват с ускорени темпове. За много кратко време бяха подписани два протокола, с които става възможен износът на царевица и люцерна за Китай, каза министърът. България и Китай работят общо по 14 процедури за различни селскостопански стоки и храни, посочи още той.

От своя страна г-н Сун запозна министъра със състоянието на земеделието и търговията с храни в Шанхай. Град Шанхай отделя специално значение на самозадоволяването с листни зеленчуци (около 35 000 дка), като е изградена строга система за контрол на качеството на храните.

Мащабите на град Шанхай, който е с население с около 28 млн. жители, предполага и огромна нужда от задоволяване потреблението на храни ежедневно. Консумира се около 660 тона прясно мляко на ден и около 120 млн. тона свинско месо, като от тях 2,5 млн. тона са собствено производство, посочи г-н Сун.

Земеделската земя е крайно ограничена и това изисква постоянна необходимост от осигуряване на селскостопански продукти и храни чрез внос, каза г-н Сун. Поради тази причина двете страни виждат сътрудничеството си в обмен на технологии и ноу-хау, търговия със селскостопански продукти – млечни, месни, вино, мед и др., стана ясно по време на срещата. Двамата обсъдиха и насърчаване обмена на специалисти и студенти в областта на селското стопанство.

В рамките на визитата си в Шанхай министър Греков се срещна с г-н Занг, вицепрезидент на държавната компания Брайт Фууд Груп.

Компанията работи в девет направления, като основните са в областта на селското стопанство и храните – производство на захар, производство на алкохолни напитки, на млечни продукти, производство на комплексни хранителни стоки, собствена верига от магазини, производство на селскостопанска продукция – зеленчуци, риба, свинеферми и кравеферми, цветя и др. Министър Греков и г-н Занг обсъдиха възможностите за внос на фуражи, винопроизводството, оризопроизводство, внос на детски храни, пилешко месо и др. Министър Греков покани китайски бизнесмени на работно посещение в България през септември т.г.

Сподели в: