Върни се горе

„Подготвил съм писмо до еврокомисарите Дачиан Чиолош  и Джон  Дали, с което изразявам категоричната позиция на България да застане против готвените промени на директивата за тютюните, които ще ограничат или забранят производството на ориенталски тютюн”. Това заяви министърът на земеделието и харните д-р Мирослав Найденов  по време на среща с тютюнопризводители  и открит Консултативен съвет по тютюна в град Гоце Делчев. Министър Найденов подчерта, че по тази позиция са абсолютно единни и управляващи, и опозиция, защото производството на ориенталски тютюн няма алетернатива, а страната ни е на  едно  от първите места в ЕС по производството му.  

 

„Този сектор ще бъде подпомаган, въпреки икономическата криза, защото трябва да се запази работата на над 200 000 души”, каза министър Найденов. Той допълни, че в бюджета и за следващата година е заложена същата сума за субсидиране на сектора, както и през тази година. „Ако все пак се стигне  до ограничаване производството на ориенталски тютюн, заетите  в сектора ще получат достойни компенсации, които  да им дадат алтернатива за друг поминък”, каза още министърът.

 

На срещата присъстваха също народните представители Георги Андонов от ПП „ГЕРБ” и Димчо Михалевски  от „Коалиция за България”, областният управител на Благоевград Костадин  Хаджигаев и председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите  в България Цветан Филев.

Сподели в: