Върни се горе

Френският министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите и говорител на френското правителство Стефан Льо Фол посети българския щанд на изложението за хранително-вкусова промишленост SIAL 2014. Той беше посрещнат от българския министър на земеделието и храните Васил Грудев и българския посланик в Париж Н. Пр. Ангел Чолаков. По време на обиколката министрите Грудев и Льо Фол дегустираха традиционни български продукти, както и иновативни екопроизводства. На изложението министър Грудев се срещна и с неговия чешки колега Мариан Юречка. Заедно с Льо Фол те обсъдиха  прилагането на Общата селскостопанска политика, както и политиката в млечния сектор.

 

Българският щанд беше един от петте, които бяха включени в обиколката на Льо Фол. Той е разположен на площ 300 кв. м., като в него участват над 40 фирми от различни сектори на хранително-вкусовата промишленост от България. Това е най-голямата изложбена площ, която страната ни е имала на подобно изложение във Франция. Освен традиционните български продукти присъстваха и производители на биопродукти, като българска фирма беше удостоена и с номинация за иновативен продукт от организаторите на изложението. Щандът на България е финансиран по проект на Оперативна програма "Конкурентоспособност" на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В проекта е включена и търговска мисия, в която участват 15 български фирми, като целта е да бъдат осъществени търговски контакти с потенциални партньори. В рамките на изложението участват и 18 самостоятелни изложители представени в специализираните секторни палати.

 

Изложението SIAL e най-голямата специализирана проява в областта на хранително-вкусовата промишленост. За периода 19-23 октомври се очакват над 6 300 изложители от 105 страни.


Сподели в: