Върни се горе

„Държавата ще направи всичко възможно, за да стимулира производството на български хранителни продукти.” Това каза министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков по време на откриването на изложение на българските производители в областта на хранително-вкусовата промишленост и земеделието в град Пловдив.

Министър Станков сподели, че една от причините за липсата на диалог между производителите и веригите е, че не се правят партиди, няма интеграция и се работи много на дребно. Според него трябва да има организации и сдружения при производителите на плодове и зеленчуци в страната.

Според министър Станков в производството на плодове и зеленчуци има пропуски в хоризонталната интеграция между самите производители. Една от препоръките на Европейския съюз е да се увеличи броят на членовете на асоциациите и на съюзите в целия бранш. „Това е един добър вариант за влизане в търговските вериги”, посочи още той.

Във връзка с наближаващите великденски празници министърът каза, че на пазара ще има предимно български яйца, а заради изплатените наскоро субсидии на птицевъдите не се очаква спекула с цената.

Изложението е организирано от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и бе официално открито от министър Асен Василев.


Сподели в: