Върни се горе

Днес бяха одобрени още 30 проекта от Програмата за развитие на селските райони по  мерките 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Общата субсидия за тях е на стойност 20 560 108 лв.

 

Двайсет от одобрените проекти са по мярка 322 и ще получат 11 899 250 лв. От тези средства 7 738 030 лв. ще бъдат използвани за ремонта на 16 църковни храма. Шест от проектите идват от област Монтана и област Шумен, а четири – от областите София и Велико Търново. Сред тях са Манастир „Св. Атанасий Велики” в с. Неделище, обл. София, църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Кълново, Шуменско и църквата „Св. Йоан Предтеча” в гр. Брацигово, обл. Пазарджик, която ще вложи парите в консервация, отопление, вентилация и оборудване. До момента ДФ „Земеделие” е одобрил общо 156 проекта за ремонт на религиозни храмове в цялата страна.

 

Останалите 4 проекта по мярка 322 предвиждат ремонта на две читалища в общините Мадан и Минерални бани, както и благоустрояването на тротоари, площади и улично осветление в общините Ветрино и Полски Тръмбеш.

    

Одобрените проекти по мярка 321 са 9 на брой, с общ размер на субсидията 8 304 608 лв. Три от тях са за ремонт на водопроводи в общините Минерални бани, Белово и Харманли. В общ. Минерални бани ще бъде ремонтиран и общински път. Със средства по програмата също така ще бъдат обновени читалище „Зора 1887” в с. Горна Липница, обл. Велико Търново и читалище „Христо Ботев 1929” в с. Дондуково, обл. Монтана. Общ. Павел баня ще създаде изложбена зала с интерактивна мултимедия и ателиета за стари занаяти в с. Турия и ремонтира часовниковата кула в с. Габарево. В гр. Бяла ще бъде ремонтиран културен център, а общ. Ветрино ще изгради информационен център за предоставяне на услуги за бизнеса в общината. Със средства по мярка 321 общ. Своге планира да изгради спортен парк и площадка за фитнес, да ремонтира и обзаведе детски клуб и читалище, както и дa достави минибус, адаптиран за хора с увреждания.

 

Последният одобрен проект е за насърчаване на туризма. Със средства по мярка 313 община Минерални бани ще обнови туристическата еко-пътека „Айкаас-Калето”, изгради атракции на открито и места за отдих.



Сподели в: