Върни се горе

„Разчитаме, че всички държави в района на Черно море ще съдействат за подобряване на контрола срещу нелегалния и нерегламентиран улов на риба. Това би спомогнало за запазване на ценния общ природен ресурс, който всички ние имаме”. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на предварителна работна среща, проведена днес с Илья Шестаков, заместник-министър на селското стопанство на Руската Федерация и ръководител на Федералната агенция по риболов на Русия. Те посетиха рибовъдна ферма до град Самоков, където гостът беше запознат с условия и технологията за развъждане на сребърна сьомга у нас.


Заместник-министър Шестаков е в България във връзка с Конференцията на високо равнище за риболова и аквакултурите в Черно море. Съорганизатори на срещата са Генералната комисия по рибарство за Средиземно море в рамките на Световната организация по храни и земеделие ФАО към ООН с правомощия по отношение на Черно море и Министерство на земеделието, храните и горите на Република България.


Изказвания по време на конференцията ще направят от 9:15 часа утре в хотел Балкан, бивш Шератон, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Поканени за участие са и министри и заместник-министри на земеделието от страните в Черноморския район, в това число и на страни извън ЕС.


В 12:15 часа е предвидено подписване на съвместна декларация за нелегалния, недеклариран и нерегламентиран улов, след която ще бъде дадена пресконференция.

Сподели в: