Върни се горе

„Днес заедно засадихме европейска гора на надеждата, за да символизира общото ни бъдеще и съвместните ни усилия за грижа за горите на обединена Европа. Така всеки наш гост ще отнесе със себе си един хубав спомен и надежда, че можем да правим добри неща заедно и каним всеки от тях да се върне и да се погрижи за своето дърво.” Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев при засаждането заедно с ръководители на горския сектор от ЕС на гора под наслов „За зелена обединена Европа” на територията на ДГС „Рилски манастир”, поделение на Югозападно държавни предприятие.

28 атласки кедъра и брези посадиха горските ръководители с името на всяка държава-членка, като специално дърво беше посадено и в чест на българското председателство на Съвета на ЕС. „Имаме шанса да приветстваме тук нашите гости в момент, в който по време на българското председателство се взимат важни решения в горския сектор”, подчерта зам.-министър Добрев. Той посочи, че по време на официалната двудневна среща с европейските му колеги са обсъдили предложенията на ЕК за разширяване на обхвата на регламента за търговия с дървесина, както и общата позиция на страните от ЕС за предстоящите дебати по времена на 13-тата сесия на Форума по горите в ООН в Ню Йорк през юни. Беше поставен на дневен ред и възможността от подновяване на преговорния процес по правно обвързващото споразумение за горите на паневропейско равнище.

Събитието беше включено през тази година в официалната програма на Седмицата на гората 2018, която приключва с масови залесявания с деца в цялата страна.

Сподели в: