Върни се горе

„В България опазването на дивеча и поддържането на неговата популация са част от държавната политика в сектора. Затова полагаме огромни усилия за съхранение на това природно богатство чрез залагане на адекватни и гъвкави политики в ловното стопанство.” Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев при откриването на Шестия международен симпозиум по ловно стопанство в Лесотехническия университет. „Целта е да се стабилизира ловният отрасъл и се подобрят  на съвременно ниво условията за ловен туризъм, както и балансирано да се ползва  дивечът с грижа за опазване и възобновяване на екосистемите и на целия горски природен ресурс“, посочи още той.

Научният форум е посветен на съвременните аспекти за устойчиво управление на дивечовите запаси, като в него участват над 50 учени от 14 държави. В приветствието си зам.-министър Добрев обърна внимание на превенцията на заболяванията по дивеча, като подчерта, че България е свободна от Африканска чума по свинете, която е заплаха както за индустриалното свиневъдство, така и за дивечовите популации.  Следи се внимателно динамиката в придвижването на заболяването и са взети мерки за недопускането му. Добрев изрази увереност, че научните среди могат да допринесат за обстойния анализ на добрите практики в опазването на дивечовите запаси и разгръщането на нови и иновативни възможности за тяхното укрепване.

По-рано през деня зам.-министър Добрев участва и в Общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България. Той отправи специален поздрав за предстоящия 120-годишен юбилей на тази най-голяма и представителна ловна организация у нас и една от най-старите в Европа.

Проведена беше и среща с представители на лесовъдската научна общност, на които беше представен за обсъждане първи вариант на проект на промени в Закона за горите.

Сподели в: