Върни се горе

Приключи приемът на заявления за подпомагане по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от мярка 4 „Инвестиции в материални активи” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В определения срок, който изтече на 18 декември, са били подадени 588 проекта. Заявените разходи по тях са в размер на над 1.6 млрд. лева, а субсидията -  над 810 млн. лева.

 

Най-много проекти за преработка и маркетинг на селскостопански продукти са подадени от област Пловдив - 81 заявления, следвана от област Сливен с 29 проекта. В три области – Пазарджик, София и Стара Загора, са подадени по 28 заявления.

 

Бюджетът на финансовата помощ по подмярката, определен в заповедта на МЗХ за прием, е в размер на левовата равностойност на 100 млн. евро. В рамките на този прием не бяха допустими за подпомагане разходи за интегрирани проекти и за проекти за колективни инвестиции, с изключение на разходи за колективни инвестиции, представени от признати групи/организации на производители.

 

Целта на подмярка 4.2 е повишаването на икономическата ефективност и конкурентоспособност на предприятия от хранително-преработвателната промишленост, подобряването на качеството и безопасността на храните, както  и постигане на съответствие със стандартите на ЕС.
Сподели в: