Върни се горе

МЗХ осигури милиони в подкрепа на малките земеделски стопани след актуализацията на бюджета. Това стана ясно след заседанието на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ /УС на ДФЗ/, провел се днес в Министерството на земеделието и храните. Промените осигуряват на земеделските производители отглеждащи плодове и зеленчуци 3 500 000 лева. Тези средства бяха обещани лично от министър Димитър Греков като част от програмата на правителството за подкрепа на малките земеделски стопани.

 

Част от плана за подкрепа на родното ни производство включва и решението за отпускане на кредитна линия в рамките на 10 000 000 лева за закупуване на минерални торове и/или семена за производство на пшеница, реколта 2014 г. Определеният на заседанието лихвен процент на отпусканите кредити ще бъде 4.5%.

 

Утвърдени бяха и ставките по прилагане на държавна помощ de minimis за подпомагане на декар за зеленчуци, полско, градинско и оранжерийно производство през 2013 г. Средствата, които следва да бъдат получени от земеделските производители са 1 500 000 лева.

 

Гласувано бе и решение за предоставяне на минимална помощ de minimis за земеделските производители отглеждащи овощни култури и десертно грозде през 2013 г. По тази програма земеделските стопани  ще усвоят 450 000 лева.

 

Единодушно бе гласувано и предоставянето на средства за картофопроизводителите от областите Благоевград, София – област, Перник и Смолян през 2013 г. По тази мярка ще бъдат усвоени 450 000 лева.

 

Постигна се договореност за подпомагането на земеделските производители, ангажирани с отглеждане на памук през 2013 г., които за трета поредна година ще получат държавна помощ de minimis на стойност 120 000 лева.

 

В помощ на земеделците, получаващи държавна помощ за сключване на застраховки е и взетото решение за удължаване на срока за подаване на заявления до 16.09.2013 г.

 

По отношение на мярка 214 УС на ДФЗ взе решение за създаване на експертна комисия за разглеждане на казуси по отношение на подадените заявления за подпомагане. Комисията ще се състои от три до пет независими, доказани специалисти в областта на растениевъдството и добрите практики при редуване на земеделските култури.

Сподели в: