Върни се горе

Засилени, съвместни проверки от представители на Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури се извършват в цялата страна.

 

С наближаващият празник “Никулден” и засиленото предлагане на риба на пазара, контролните органи – Агенцията по безопасност на храните и Агенцията по рибарство и аквакултури засилиха проверките в обектите, където се предлага риба и рибни продукти. Целта на проверките е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места , както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите.

 

Заедно с експерти на Министерството на земеделието и храните, Агенцията по храните и Агенцията по рибарство и аквакултури, представители на медиите наблюдаваха проверките в три обекта в град София. В специализираните магазини не бяха констатирани нарушения.

 
Основни моменти при проверките са:
•    наличие на документи за произход на рибата
•  спазване на изискванията за съхранение (разделно съхранение и температурен режим на съхранение)
•    етикетиране
•    срок на годност
•    хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол
 
Експертите съветват:
 
•    Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)
•    Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед:
o    рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост
o    люспите - трябва да са гладки и блестящи
o    слузта - бистра, без неприятна миризма
o    очите – изпъкнали с блестяща корнея
o    хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят

Сподели в: