Върни се горе

„Трябва да се търси решение на проблема между дисбаланса на увеличеното производство на сурово мляко в Европейския съюз, както и да имаме предвид устойчивото и дори намаляващо потребление. Тази тенденция съществува и се прогнозира, и за тази година.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

 

 

Десислава Танева посочи, че едно от възможните решения е  търсенето на нови пазари в трети страни, с цел постигането на устойчиви цени за фермерите. „Необходимо е да се помисли и за отпадане на руското ембарго“, уточни още тя.

 

Според нея е необходимо да има и послание към фермерите за доброволно ограничаване на обемите на производство, като това е инструмент за преодоляване на съществуващия дисбаланс. „Това би помогнало да не фалират най-малките и неконкурентоспособни ферми“, посочи Десислава Танева и допълни, че те могат  да преустроят дейността си по начин, който би им носил доход. Той трябва да бъде с европейски средства, а не от бюджета за кризи“, каза още тя.  

 

 

Министърът призова колегите си още на днешното заседание да излязат с решение и ясно послание към фермерските общности. „Това ще помогне на животновъдите във всяка от нашите страни да вземат решение да намалят обема си доброволно, да се преориентират или да продължат да търсят начини за подобряване на конкурентоспособността си“, допълни Танева.

 

По отношение на кризата в сектор „Плодове и зеленчуци“ министърът коментира, че наложеното ембарго на Турция върху плодове и зеленчуци ще се отрази още през този сезон.  Тя предложи по отношение на мярката за изтеглени количества плодове в списъка да бъдат включени и черешите. По този  начин страните членки ще могат, неусвоените количества от квотите, да ги пренасочват към друг вид плод.

 


Десислава Танева предложи да бъде увеличен размерът на схемите - училищен плод и училищно мляко, защото това ще доведе до увеличаване на потреблението.
Сподели в: