Върни се горе

    

        „Основна цел на Министерството на земеделието и храните в сектор животновъдство е да се увеличат животните в по-малките ферми, което ще доведе до засилване на пазарното им ориентиране.“ Това заяви зам.-министър Явор Гечев на международния животновъден салон в Клермон-Феран, Франция.
        Зам.-министър Гечев обсъди възможности за сътрудничество в животновъдството с г-н Филип Аме – директор на отдел международни отношения на Националния институт по животновъдство на Франция. Г-н Гечев сподели, че България има отлични възможности за развитие, тъй като в страната ни има много пасища, които не се използват пълноценно. Освен това разполагаме и със сериозни традиции в животновъдството.
         „Основен проблем в развитието на сектора е намирането на финансиране и в това отношение сериозен партньор като Франция може само да ни помогне“, сподели зам.-министърът.  Г-н Аме увери, че Националният инситут по животновъдство  на Франция е готов да съдейства на България със съвети и със сътрудничество по съвместни проекти. Доказателство за сериозното намерение на френската страна е плануваното официлано посещение в България в началото на 2014 г.          
         Зам.-министър Явор Гечев информира френските представители, че България има отлично развит и запазен генофонд, което се дължи на добрата научна работа в страна ни. Той сподели и един проблем в тази насока, а имено, че достиженията на научната дейност трудно достигат до фермерите. Това е още една насока, в която френският опит може да се окаже от полза за държавата ни.
          Българката делегация предвождана от зам.-министър Явор Гечев беше поздравена лично от президента на френската република Франсоа Оланд.

Сподели в: