Върни се горе

България и Обединените арабски емирства ще работят за облекчаване на изискванията към бизнеса в областта на земеделието. Това стана ясно по време на среща на министърът на земеделието и храните Десислава Танева и Н.Пр. инж. Султан Бин Саед Ал Мансури, министър на икономиката на Обединените арабски емирства, която се проведе в Министерството. Министър Мансури и водената от него делегация са на работно посещение в България. Двете страни изразиха готовност за задълбочаване на взаимоотношенията в сферата на земеделието и храните, като се използва потенциала, който имат държавите. „Важно е да ускорим този процес, за да улесним отношенията, които вече имат бизнес операторите помежду си“,  отбеляза министърът на земеделието. Двамата се ангажираха да работят в посока облекчаване на изискванията към бизнеса.

 

Министър Танева запозна Н.Пр. инж. Султан Бин Саед Ал Мансури с развитието на селското стопанство у нас. „Сектор „Земеделие“ осигурява близо 17 % заетост на населението. Инвестициите в отрасъла за миналата година по предварителни данни са над 900 млн. евро“, посочи тя. По думите й близо 4 млн. хектара е обработваемата земя в България. Министър Десислава Танева допълни, че страната ни бележи ежегоден ръст в областта на зеленчукопроизводството, полското и оранжерийно производство, както и 50% ръст при трайните насаждения. Тя подчерта, че България е световен лидер в производството на лавандулово и розово масло.  

 

Десислава Танева посочи, че в началото на следващия месец страната ни ще се представи на изложение в ОАЕ с щандове по три промоционални програми, финансирани с европейски средства. На тях ще бъдат изложени плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

 

Министърът на икономиката на Обединените арабски емирства посочи, че България е страна с големи природни дадености, подходящи за развитието на земеделието. „Имаме ясна визия за развитие на сътрудничеството и инвестициите в земеделския сектор в България. С добрата си  инфраструктура, ОАЕ могат да допринесат за достигане на българска земеделска продукция до различни части на света, особено до Близкия Изток и Африка“, заяви министър Мансури.

Сподели в: