Върни се горе


Хванати са четирима бракониери на язовирите “Тича” и "Камчия" при акция на мобилна група на ИАРА и инспектори от сектори "Рибарство и контрол" Шумен и Бургас

 

Специализирана мобилна група на ИАРА и инспектори от сектори "Рибарство и контрол" Шумен и Бургас в петък вечерта, извършват проверки на двата най-големи язовира в Източна България - "Тича" и "Камчия"

 

На язовир "Тича", представителите на мобилната група и инспекторите от ИАРА Шумен проследяват 2 лица, които към 21,30 часа влизат в язовира с лодка и пускат мрежи. Контролните органи продължават наблюдението си и около 05,00 часа сутринта, виждат как бракониерите влизат в язовира с лодката и изваждат мрежите. На брега нарушителите са хванати с 5 бр. бракониерски мрежи с обща дължина над 300 метра и над 30 кг. риба /20 кг. каракуда и 11 кг. сулка/.  На лицата Хасан Хасанов от с. Ловец на 59 г. и на Росен Емилов Алексиев на 19 г. от с. Ловец са съставени актове за незаконен улов, а лодката и мрежите са конфискувани. 20 кг.каракуда е върната незабавно в язовира, а 11 кг.сулка е дарена в най-близкият православен храм.

 

При залавянето си лицето Хасан Хасанов извиква целия род от селото, като се образува тълпа около 10 човека, предимно жени и деца. Същите се държат много агресивно и са въоръжени с дървени сопи и камъни, към тях се присъединява дори служител на Горско Управление - гр.Велики Преслав на име Сейхан Васвиев Мурадов на 30 г.от с. Сушина, община Върбица. Хванатият бракониер Хасан Хасанов вади нож и прави опит да нападне служител на ИАРА. Ножът е избит от ръцете му и по-късно е предаден в полицията, като веществено доказателство. На място на инцидента е повикана Полиция, която арестува лицата нападнали инспекторите и образува досъдебно производсво за бракониерство, обида и нападение на длъжностни лица.

 

Служителят на Горско стопанство - гр.Велики Преслав е уволнен.

 


При проверката на язовир "Камчия" също са заловени 2 лица, които извършват улов с незаконни средства. На лицата с инициали Я.П. и Т.К. са съставени актове по Закона за рибарството и аквакултурите и са иззети 150 метра герим, една бракониерска мрежа 100 метра и 40 бр.тапи/капани/.

 

 
Сподели в: