Върни се горе

Водещ: Добро утро. С министър Найденов ще говорим за храните и за заменките – две доста интересни теми за българските зрители, надявам се. Добро утро, господин министър.

Мирослав Найденов: Добро утро.

Водещ: Преди това кратък коментар. Добър ход ли е, понеже вие сте съпричастен и към ГЕРБ, добър ход ли е, че ще бъде издигнат кандидат на СДС за конституционен съдия с подкрепата на ГЕРБ този път?

Мирослав Найденов: Естествено, че е добър.

Водещ: Какво целите с това действие?

Мирослав Найденов: Както казахте и вие в анонса, СДС е марка. СДС е марка, СДС заслужава да има не само конституционен съдия. Лошото е, че процесите в миналите години маргинализираха СДС и те в момента се броят, както се казва, на пръсти. Така че мисля, че заслужават този пост. Както каза и премиерът Борисов, ГЕРБ ще подкрепи тяхна номинация. Дано наистина направят най-добрата.

Водещ: Имате ли фаворит измежду Петър Стоянов и Йордан Соколов, защото колкото и да се броят на пръсти СДС, все пак има двама кандидати, които вече пробиха по медиите и надали ще извадят трети.

Мирослав Найденов: Надявам се фаворита да си го определи СДС. Това е коментарът, който може да се направи. Посланието от страна на ГЕРБ е дадено, така че те са на ход, както се казва.

Водещ: Добре. Надали от министъра на земеделието може да се иска повече по темата за Конституционния съд. Обаче темата за съда много скоро ще стигне и до вас. И става въпрос за заменките. Вие така спечелихте изборите – с обещание да ревизирате тези сделки. Докъде стигнаха нещата и в края на вашия мандат ще има ли някакво развитие по въпроса?

Мирослав Найденов: Ще започна с малко хронология, ако позволите, тъй като това е голяма тема. Тема, която не е приключила, макар че много им се иска на опозицията да е приключила. И включително на парламентарния контрол в петък един от депутатите на БСП Димчо Михалевски си изпусна нервите, когато стана дума за заменки и се наложи да бъде отстранен от пленарната зала от квесторите.

Водещ: Той пък защо си е изпуснал нервите? В смисъл, нещо лично ли е станало?

Мирослав Найденов: Нищо лично. Показах една графика, за да припомня на хората, тъй като, между другото, говорихме в анонса на вашето предаване дали ще има дърва за огрев. И тогава...

Водещ: Те темите са вързани по принцип.

Мирослав Найденов: Да. Аз отговорих тогава и го казах, че ще има дърва за огрев и то дърва на една социална цена, което те не са правили в годините назад, а правеха другото. Тоест, когато те управляваха горския сектор, те не осигуряваха на хората евтини дърва, а осигуряваха приближени до себе си хора с тези заменки. Първото нещо, което направи ГЕРБ, идвайки на власт, това е добре да се припомни, е да наложи мораториум върху промяната на предназначението на вече заменените гори.

Водещ: Да, но този мораториум може да бъде и временен. Следващият парламент може да го отмени.

Мирослав Найденов: За да сме сигурни, че няма да го отмени следващият парламент, логично е това, което казвате вие, ние променихме Закона за горите. И вече не с мораториум, а с нов Закон за горите ние забранихме заменките и промяната на предназначението на вече заменените гори. Тоест гарантирахме, че въпреки тази глупост, която са направили, това, че са подарили тези гори на приближени до тях, те ще останат гори завинаги. Оттук натам процедурата каква е? Европейската комисия стартира разследване, това е разследване, което трябва да приключи с решение. Доста време се проточи, което означава, че казусът е сложен за Европейската комисия, но сигналите, за съжаление, разбирате ситуацията, в която се намирам аз като министър – да защитавам нещо, тоест да защитавам държавата, въпреки вътрешното ми убеждение, че това е грабеж, пладнешки грабеж. Иначе, ако комисията отсъди, и за съжаление по-скоро индикациите, които имаме, са в тази посока.

Водещ: В каква посока?

Мирослав Найденов: В посока, че България ще бъде осъдена.

Водещ: За държавна помощ.

Мирослав Найденов: За нерегламентирана държавна помощ. И оттук започват големите промени.

Водещ: Това кога ще стане? До края на мандата ви?

Мирослав Найденов: Не мога да се ангажирам със срок, но по интензитета на обмена на информация между България като държава и Европейската комисия, мога да правя прогнози, че това ще стане в скоро време, защото приключихме общо взето с големия обмен, отговорили сме на всичко, което искаха.

Водещ: Затишие пред буря. Време е за решение.

Мирослав Найденов: Общо взето затишие пред буря.

Водещ: Така. Какво казвате вие сега, заточват големите промени оттук нататък. Какви промени?

Мирослав Найденов: Ние разглеждаме хипотезите в две посоки. Ако Европейската комисия отсъди, че това е нерегламентирана държавна помощ, тя дава срок на държавата членка да възстанови статуквото. Тоест, образно казано, разликата се оценява от различни експерти, които се приемат от Европейския съюз, за съжаление, че държавата е ощетена в размер на няколко милиарда.

Водещ: И сега хората трябва да ги върнат тези пари, които са направили заменки.

Мирослав Найденов: Сега тези няколко милиарда трябва да влязат в хазната. Тоест тези, които са получили заменките, трябва да платят разликата, образно казано.

Водещ: Така, това е първият вариант. А втори вариант?

Мирослав Найденов: Ако те откажат, защото разбирате, че по всяка вероятност, прогнозирам, че те ще откажат.

Водещ: Аз не искам да съм адвокат на тези хора, една голяма част от тях въобще не ги познавам, но ще ви кажа, че тези хора сега са в пълното си право да ви контра осъдят и да не платят и една стотинка.

Мирослав Найденов: Те не нас.

Водещ: Държавата. Защото по онова време тези хора са влезли в законни сделки, нали така? По закон било ли е забранено да правят заменки?

Мирослав Найденов: Не. Това е проблемът, че със закон е било разрешено и точно заради това Европейската комисия в момента ни съди.

Водещ: И как ще принудите този човек да доплати, като той си е завършил законно сделката с вас, с държавата?

Мирослав Найденов: И тук логиката ви е правилна. По всяка вероятност те ще откажат. Тогава държавата ще трябва да осигури механизъм, по който да прибере тази разлика или да си върне горите.

Водещ: Това е втори вариант.

Мирослав Найденов: Това е вторият вариант, тоест, ако те доброволно откажат, да се търси механизъм, с който да се приберат тези пари или да се върнат обратно горите, което означава едни безкрайни съдебни дела, за съжаление за сметка на държавата и на българския данъкоплатец, защото...

Водещ: И които според мен ще завършат с успех на частниците, защото няма как да направите експроприация по никое време.

Мирослав Найденов: Истината е, че те навремето законно са получили тези заменки и са платили рушвет за тях, и то голям.

Водещ: Да де, но това как ще бъде доказано?

Мирослав Найденов: И това е правилната дума. Аз го казвам с пълната отговорност за това, което казвам.

Водещ: Кой взема рушвета?

Мирослав Найденов: Взели са го управляващите тогава, защото тези заменки бяха начина да се финансира Тройната коалиция. Те бяха разпределили сферите си на влияние. Знаете голямата битка във времето назад...

Водещ: Имате ли доказателства, СРС-та, доклади на прокуратурата?

Мирослав Найденов: Знаете ли, работи прокуратурата. Имаше повдигнати обвинения и на бившия директор на Държавната агенция по горите тогава, и на бившия министър, всъщност от квотата на ДПС, Кабил. Не знам каква е съдбата на тези следствия, но факт е, че когато аз всъщност поех министерството, имаше акция, тогава бяха иззети доста материали. И това, което знам аз, макар че не мога да го оповестявам публично, тъй като е следствена тайна, е, че общо взето са се разнасяли едни листчета, на които листчета е имало указания на висши длъжностни лица в държавата по онова време. Включително нещо, което е важно да се знае, много от решенията са вземани на Министерски съвет, защото над определен праг решението не е било на съответния министър или шеф на агенцията а на Министерски съвет. Така че има и колективни решения на бившия Министерски съвет.

Водещ: Тук, аз въобще не искам да се заяждам с вас, но това, което мога да ви вляза в ролята на някакъв опонент, за да стане смислен разговор, опозицията сега ще каже: вие си имате депутат, който направи заменки. Да си върне първо той, да даде пример.

Мирослав Найденов: Тук е много важно да се каже, че комисията ще каже точно кои от всичките, защото те изискаха документацията...

Водещ: Са държавна помощ.

Мирослав Найденов: Вижте, важно е да го отбележим в дух на коректност. Има заменки, които са равностойни. Примерно има заменени...

Водещ: Дайте примери.

Мирослав Найденов: Да кажем, някои общини са искали да разширят примерно гробищния си парк, по спомен ще кажа, община Варна. Заменили са, за да разширят парка си, с примерно общински гори. Абсолютно равностойна заменка. Има такива, но за съжаление те се броят на пръсти.

Водещ: А при вашия човек как е работата?

Мирослав Найденов: Нека да реши комисията. Това, което знам, без да го защитавам, разбира се, субективно ще ми бъде мнението и ще бъда обвинен, че е субективно, ако се опитам да го защитя...

Водещ: Вие имате право на субективно мнение, защото сте политическо лице.

Мирослав Найденов: Но аз ще кажа, че той е заменил толкова, колкото е получил – едно към едно.

Водещ: Тоест няма да създаде неговата заменка казус за управляващите.

Мирослав Найденов: Значи, то е заменено, за да се разшири определено ловно стопанство със същия обем гори в същата местност. Тези заменки, които се разследват за нерегламентирана държавна помощ, става въпрос примерно за замяна в Балчик срещу Белоградчик – виждате играта на думи.

Водещ: Да, едното е до скалите, другото до морето.

Мирослав Найденов: Да. Или примерно някъде в Централния Балкан срещу, да кажем, гори над Бургас или на първа линия на морето.

Водещ: Добре, това е едно блато, от което почти няма измъкване. Аз поне не виждам изход от това корупционно блато, както вие го наричате.

Мирослав Найденов: Господин Бареков, защо е важно да се говори и защо всъщност си изпусна опозицията онзи ден нервите, в лицето на този, който ми зададе въпроса – Михалевски?

Водещ: Аз като гледам на Станишев не му пука въобще за това нещо, да ви кажа честно, нищо, че е бил премиер по това време.

Мирослав Найденов: Не знам дали не му пука, защото той ще изпадне в конфузната ситуация, ако Европейската комисия ни осъди за това, той вече в качеството си на лидер на европейските социалисти, ще трябва да отговори. Дълго се бягаше от отговора и прав сте, че имаше определено медийно затъмнение, хайде да използвам тази дума. Факт е, че тогава опитвахме, и знаете ли, ние всъщност тогава пробихме това информационно затъмнение с публикации в чуждестранни медии. И тогава вече нямаше накъде, и някои от българските медии, първо вестниците, след това и някои от телевизиите, трябваше да дадат трибуна за това, което се случва. Той ще изпадне в конфузна ситуация да обяснява вече като лидер на ПЕС, а там не може да се скрие от отговора, ще трябва да обясни как така по време на неговото управление са се случили тези неща, първо. И второ, на българите, и то преди изборите, ще трябва да намери държавата примерно няколко милиарда, защото ако... ние продължаваме натам с хипотезата, ако те не върнат доброволно парите, не ги внесат и ако държавата не намери механизъм да им ги прибере по някакъв начин, България като държава ще трябва да ги внесе в общия европейски бюджет. И тъй като ние няма откъде да ги вземем да ги внесем, те чисто и просто ще бъдат удържани от следващите плащания към България.

Водещ: Ето това е според мен най-точната хипотеза какво ще се случи, ако ни осъди комисията – частниците няма да върнат парите, и това е тяхно право, няма да върнат земите, и това е тяхно право. Единственото, което може да се случи, е държавата да си плати за рушветите на Тройната коалиция. Това вече звучи логично.

Мирослав Найденов: Това вече е логично. Това е страшно. И нека да знаят хората, българите се славим с къса историческа памет, това трябва да се напомня. Защото тези, които са направили тази поразия, онзи ден имаха наглостта в Народното събрание да питат какво се случва в българските гори. Днес, когато ние осигуряваме на бедните хора дърва; днес, когато за първи път, между другото това е...

Водещ: Това е блиц темата, само да кажа, има ли тази зима дърва за огрев на поносими цени, защото хората в тая криза с дърва ще се топлят.

Мирослав Найденов: Има. На социална цена. Осигурени са. Приоритетно се работи, увеличен е дърводобивът. 42%, забележете, това е много важна статистика, 42% са се увеличили приходите от българските гори в последната година. 42 процента. Представете си колко се е крало в годините назад. А българската гора е единствената в Европейския съюз, по данни на Евростат, не по наши данни, която е увеличила обема си в последните години. Тоест, по време на управлението на ГЕРБ се е увеличила и гората, и приходите от гората. Това ги дразни, затова си изпускат нервите и затова ги гонят за неприлично държание от пленарна зала.

Водещ: Още едно обвинение от БСП срещу вас – за търговете за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд, че били обвити с мандат. Те завършиха ли всъщност, какво стана?

Мирослав Найденов: Те завършиха. Благодаря за въпроса, защото ние го коментирахме и сме анонсирали, включително във вашето студио, една историческа несправедливост – нещо друго, което са сътворили, тук обаче не само БСП, всички управлявали в прехода, тъй като те трябваше да върнат земята в реалните й граници на нейните собственици. На тези, на които не успяха поради различни причини да върнат гората, държавата имитира поименни компенсаторни бонове и с тези бонове бяха обезщетени собствениците. Срещу тях по закон държавата е длъжна да им предостави земя. Това не се случваше. Имаше около 300 милиона бона, които бяха едни хартийки, насреща притежателят им имаше нищо. Затова, за да оправим тази историческа несправедливост, тъй като те са правили в годините назад търгове, много малки за определени лица, по отношение на...

Водещ: Сега беше по-масов. Колко от тези бонове влязоха в употреба?

Мирослав Найденов: Всичките. Значи, ние направихме търг, първоначално обявихме около 150 000 декара земя. След реакция на зелените за това, че има площи, които са в „Натура”, за да няма притеснения, въпреки че това не е забранено, извадихме тези площи. 115 000 се предложиха, мисля, че около 80 се продадоха, тоест около 70 милиона от тези 300 милиона вече са в обръщение. И тези хора, които, някои от тях не са си купили, разбира се, земя, те имаха възможност през фондовата борса да реализират своите бонове и то на цена, близка до номиналната.

Водещ: Тоест някой ги е купил друг и си е купил земята с тях. Добре. По данни на НСИ, през третото тримесечие има сериозен скок на цените във фуража. Това вече се отразява на цената на млякото, на месото, защото то също е производно на фуража, и на хляба. Да очакваме ли по-високи цени на тези стоки, защото според Съюза на хлебопроизводителите 20% от големите играчи са фалирали вече в този бизнес?

Мирослав Найденов: Това е световна тенденция. Има рекорд, тази година отбеляза световен рекорд цената на пшеницата, цената на царевицата, тоест двата основни компонента за фуража. Няма как това да не рефлектира на продуктите от животински произход. Какво направихме ние в България? И затова, вие цитирахте правилно, че последните три месеца, но последните данни са, че този скок е задържан вече. Държавата интервира по отношение на животновъдите. Ние платихме по 200 лева на крава, по 40 лева на овца, само след седмица започва изплащането на... близо 20 милиона ще бъдат платени на българските свиневъди и птицевъди, за да може тези цени да бъдат задържани. Така че въпреки оскъдния бюджет на държавата, ние успяхме и само в рамките на около месец близо 150 милиона лева бяха вкарани в сектор „Животновъдство”, които позволиха да...

Водещ: Тоест това ще доведе да не се вдигат цените, така ли? Ще спре процесът?

Мирослав Найденов: Ще задържи този процес, който, повтарям отново, не се случва само в България. Но тези страни, които имат, защото веднага ще направя паралел с Румъния, в Румъния нямат тези свободни средства в републиканския си бюджет и затова България, примерно ето разликата със съседна държава, нашите животновъди успяха и са доволни от това, което получават.

Водещ: Така. Блиц въпроси и ще ви помоля за кратки отговори, понеже са важни въпросите, народът трябва да знае. Какъв е процентът на вносното месо в търговската мрежа, откъде идва то и какво всъщност съдържат щандовете, от които си купуваме месо и месни продукти?

Мирослав Найденов: Голям е процентът. Почти всички колбаси се произвеждат от вносно месо.

Водещ: Откъде идва то?

Мирослав Найденов: Най-вече, примерно свинското месо, от Полша. Говеждото месо влиза примерно от Аржентина, от Бразилия.

Водещ: Качествено ли е това месо?

Мирослав Найденов: Контролът е стриктен. Разбира се, политиката на правителство е да си произвеждаме наше. Това обаче, което се предлага като свежо месо в България, е българско.

Водещ: Това е истинското месо, което стои на щанда, а не салама.

Мирослав Найденов: Истинското, да, незамразеното. Това, което се продава...

Водещ: Саламът се прави от бразилско, аржентинско и полско, а пък това прясното си е българско?

Мирослав Найденов: Прясното е българско, да.

Водещ: Вашият съвет?

Мирослав Найденов: Нека да консумират повече, ако могат разбира се да си го позволят, прясно месо.

Водещ: Добре, това логично звучи от това, което ни казахте.

Мирослав Найденов: Не само това. Знаете, че в колбасите има и сол, консерванти.

Водещ: За млякото. По информация в медиите, мандрите у нас масово изкупуват на безценица неузрял кашкавал от съседните Сърбия и Македония. Друг е въпросът, че в Македония много качествено е земеделието. Там наистина храната е вкусна, земеделската, не знам защо. Ние ужким в Европейския съюз, при нас нещата са доста по-некачествени. И след това го препакетират и го продават. Това вярно ли е и ако е вярно, нередно ли е?

Мирослав Найденов: Не е вярно, защото мандрите са задръстени с българска продукция, едва ли ще могат да си позволят да вкарат македонска или сръбска. Задръстени са поради свитото потребление. Не изкупуват. Ниска е, това е парадоксът, изкупната цена на суровината е ниска на млякото, което поставя животновъдите в тежка ситуация. В същото време в магазина крайните продукти са скъпи.

Водещ: Кой печели тогава? Производителят?

Мирослав Найденов: В случая никой не печели, защото свитото потребление, аз съм го казвал на потребителите, днес между другото анонсирам, в 11.00 часа имаме една дискусия за качеството на млечните продукти и спора за това дали да има палма или да няма, тъй като аз съм категорично на мнението, че не трябва да има палмови добавки в прекрасните български млечни продукти.

Водещ: Вие нали ги спряхте? Или още има? Има отделни щандове с палмови продукти.

Мирослав Найденов: Не само. Има щандове, забранихме да се произвеждат в една и съща мандра по едно и също време. Обжалваха някои, в момента тече съдебна процедура. Така че дано изходът е в полза на потребителите и здравето на потребителите.

Водещ: Последни блиц въпроси. Проработи ли вашата идея за фиксираните цени на основните хранителни продукти? Има ли картелни споразумения между големите вериги, въобще имате ли контрол върху ситуацията, господин министър, и въобще законен ли е този контрол? Малко на комунизъм прилича.

Мирослав Найденов: Аз не знам на какво прилича, но ако трябва да питаме хората, хората имаха възможност в най-тежките месеци – тези, за които вие говорехте, когато полудяха стоковите борси, да имат гарантирана една кошница от 10 продукти от първа необходимост, разбира се, които да бъдат на достъпни цени. Благодаря на търговските вериги, които се включиха в тази промоция. Благодаря на тези, които я продължиха и сега в дните преди коледните и новогодишни празници, много бедни хора има в България, това трябва да е ясно, затова подобни стъпки, макар и някои да ги критикуват и аз да нося критиките персонално...

Водещ: Няма да се откажете от тях. Работят ли?

Мирослав Найденов: Категорично.

Водещ: Тази зима отново могат ли хората да разчитат на твърдата ръка на държавата?

Мирослав Найденов: Господин Бареков, аз имам един индикатор – отивам в кварталните магазини, питам пенсионерите, социално слабите, безработните, тяхното мнение ми е важно. Те го подкрепят категорично това, което правя.

Водещ: Не сте бил набит още от някой пенсионер в кварталния магазин.

Мирослав Найденов: Не, напротив.

Водещ: Това е индикация за един политик – ако той продължава да се среща с пенсионерите и не са го набили, значи...

Мирослав Найденов: Не само, че не ме бият, а ме поздравяват за това, което правим за тях. Въпреки упрека на някои и то върху моя гръб.

Водещ: С ваше позволение, сега да анонсирам голямата новина, съобщена от земеделския министър Мирослав Найденов в нашето студио. Той очаква в близките месеци на България да бъде наложена рекордна глоба от Европейската комисия за заменките на земи и гори по времето на Тройната коалиция. Нали? Мисля, че коректно повтарям новината. Единствената възможна хипотеза да се плати тази рекордна глоба от няколко милиарда, както очаква Мирослав Найденов, е на България да бъдат отнети парите по европейските фондове, които трябва да получи в следващия 7-годишен период. Вината за това персонално е на премиера Сергей Станишев и на Тройната коалиция.

Мирослав Найденов: Дано не се случи. С уточнението, че това е хипотеза, една от хипотезите. Дано се случи обратното. Разбирате ли, в интерес на държавата дано се случи обратното, дано ни оправдаят по това дело.

Водещ: Вие сега сте нещо като адвокат на Тройната коалиция всъщност, по принуда.

Мирослав Найденов: Ами адвокат на държавата. И в интерес на държавата, дано отсъдят в полза на България.

Водещ: Новината от днешната утрин, казана от Мирослав Найденов.

Сподели в: