Върни се горе

 

„Трябва да си дадем ясна сметка за изискванията на новото време и да подобрим начина, по който опазваме природните ресурси като щадим природата.”, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на тържествено събрание-концерт по повод 90 годишнината от началото на лесотехническото образование в България. „Надявам се Лесотехническият университет да продължи да Ви възпитава в тези достойни традиции и да бъдете носители на нов манталитет в опазването на горското богатство”, обърна се към студентите министър Танева. „Изправени сме пред големи предизвикателства на времето и обществото няма да ни остави да работим с порочни практики, така че очакванията са да бъдете носители на този дух към по-добро стопанисване на горите”, посочи още министърът.

 

Акад. Веселин Брезин, ректор на Лесотехническят униревситет каза, че горите са национален ресурс и национална отговорност, като припомни, че за начало на висшето лесотехническо образование у нас  се смята 1925 година, когато  на 28 януари Академичния съвет на Софийския университет взема решение за откриване на Лесовъден отдел към Агрономическия факултет на Университета. Лесотехническият университет през годините успя да извоюва престижен авторитет в горското стопанство не само в България, но и в чужбина, заяви в академичното си слово си проф. Брезин.

 

На тържественото събитие присъстваха и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, депутати и чуждестранни гости, участници в международната научна конференция.

 

 

Сподели в: