Върни се горе

 

Горски надзирател е бил нападнат по време на изпълнение на служебните му задължения по охрана на горските територии в местността „Бармука” в Сливен. Това информира инж. Георги Христов, директор на ДГС – Сливен. Инцидентът е станал около 12.30 часа днес, когато служителят в обход със свой колега се е опитал да възпрепятства трима нарушители, които извличат от гората прясно отсечени дървета. Той е нападнат от тях, вследствие на което губи съзнание, докато колегата му отива със служебния автомобил да повика помощ от мобилните екипи към горското стопанство. Междувременно нарушителите са избягали от мястото на инцидента, а пострадалият служител е намерен в безпомощно състояние от своя колега и други двама горски служители от мобилен екип, които са били наблизо за обход в района.

 

Нападнатият горски надзирател е откаран по спешност в болница със счупен нос и съмнение за сътресение на мозъка. Той е разпознал двама от нападателите и по случая е образувано досъдебно производство, като тримата нападатели са задържани по-късно за 24 часа. От ДГС–Сливен информират, че ще поемат всички допълнителни разходи, които се наложат за лечението на техния служител. От стопанството съобщават, че горските служители ежедневно охраняват местата с концентрация на незаконна сеч, където попада и местността „Бармука”. Вследствие на засилените мерки за контрол в горските територии, наложени в последната година, служителите нееднократно са заплашвани от нарушители на закона.

 

С цел по-голяма ефективност на контрола, през месец януари служители на ГСУ–Ичера и ГСУ–Раково са пренасочени за оказване на съдействие към ГСУ–Сините камъни и ГСУ–Сливен–Изток. Проверките са постоянни, като броят на съставените актове за нарушения от горските надзиратели и мобилните екипи само от началото на тази година до 16 януари е 106, като за цялата минала година са били 396. Като превантивна мярка срещу подобни нарушения ДГС Сливен предоставя през есенно–зимния сезон на нуждаещи се граждани по одобрени списъци да придобият дървен материал за битови нужди от отпадъчна дървесина и дърва от склад.

 

 

Сподели в: