Върни се горе

 

„Животни, за които не може да се проследи произхода и здравния им статус ще бъдат умъртвявани по хуманен начин.“ Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев пред животновъди и ветеринари от Врачанска област по време на среща от Националната обучителна кампания провеждана от Министерството на земеделието и храните и БАБХ. Д-р Илиев подчерта, че индивидуалната идентификацията е изключително важна за здравеопазването на животните. „Без ушна марка не можем да проследим от кой животновъден обект е животното, какъв е здравния му статус и има ли извършени имунопрофилактични дейности“, поясни той.

 

Изпълнителният директор на БАБХ отбеляза, че животните, които са с ушни марки, но са оставени без надзор също ще бъдат умъртвявани. „Трябва категорично да се прекрати безотговорното отношение на животновъди. Безконтролното пашуване на животни може да доведе до компроментиране на хранителната верига. Тези животни могат да влязат в контакт със заразени животни и така да пренесат заболяване в животновъдния обект. Могат и да нанесат щети на земеделската продукция на други стопани, или да предизвикат пътнотранспортно произшествие. Трябва да избегнем тези рискове.“, каза още д-р Илиев. Той добави, че за придвижващи се свободно животни, за които може да проследи, откъде са животните и здрави ли са, тогава санкцията за стопаните остава, но животните ще се даряват на Хранителна банка, без риск да се компроментира хранителната верига“.

 

„Основният мотив за поправки във ветеринарномедицинското законодателство е да се окаже дисциплиниращ ефект върху всички в системата - животновъди, ветеринари и кметове, за да се минимизира риска от болести и зарази, включително при хората“. Каза още д-р Дамян Илиев. По думите му, най-важната част в хранителната верига е здравеопазването на животните и в готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност се предвижда животновъдите да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. Изпълнителният директор на БАБХ каза, че именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случай свързани със заболяването антракс през тази година. Ветеринарните доктори ще трябва да посещават животновъдните обекти с които имат договор през определен период от време, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции.

 

На срещите от Националната обучителна кампания провеждана от МЗХ и БАБХ във Враца, Плевен, Сливен, Стара Загора, София и София област присъстваха общо над 450 животновъди и ветеринари.

Сподели в: