Върни се горе

Днес започват директните плащания за животновъдите. До края на седмицата ще бъдат преведени първите суми по Схемата за национални доплащания за говеда и биволи, необвързана с производството (НДЖ 1), и за подпомагане на овце и кози майки (НДЖ 3). По тези схеми ще бъдат платени общо 96 млн. лв. на два транша. През октомври животновъдите ще получат по 140 лв. за говедо и по 210 лв. на бивол. Ставката за  овце и кози майки е по 30 лв. на животно. Общият размер на субсидиите в рамките на първия транш е близо 68 млн. лв.

 

В началото на 2013 г. ще започне второто плащане по схемите. На животновъдите ще бъдат платени допълнително по 60 лв. за говедо и 140 лв. за бивол. За овцете и козите майки са предвидени по 11 лв. на животно. Финансовата помощ в рамките на втория транш възлиза на 28 млн. лв.

 

През декември 2012 г. предстои и изплащането на субсидиите за млечно говедовъдство и овцевъдство, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), в размер на 40 млн. лева. Животновъдите ще получат и още 4 млн. лева като национални доплащания за месодайни породи говеда.

 

Така директните субсидии за животновъдите за 2012 г. ще достигнат 140 млн. лв. Всеки земеделски производител може да направи бърза и лесна проверка за размера на финансовата помощ на сайта на Държавен фонд „Земеделие” www.dfz.bg/“Система за индивидуална справка по Директни плащания”.

Сподели в: