Върни се горе

От 1 до 30 април 2015 година фермерите ще могат да подават заявления за Държавната помощ за хуманно отношение към свинете.
Помощта се предоставя за покриване на допълнителни разходи, свързани с доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети най-малко за 5 години от кандидатите. Схемата покрива до 100% разходи на земеделските стопани, но само за тези, които надвишават стандартите за хуманно отношение. Това включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Кандидатите по схемата трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното.

 

Финансовият ресурс за 2015 г. е в размер на 25 млн. лв. и тя е одобрена с решение на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“.  Тя се изплаща на два транша, като в първия ще бъдат предоставени 80%  или 20 млн. лева от утвърдения за настоящата година ресурс. Държавната помощ за хуманно отношение към свинете е със срок на прилагане до 31 декември 2017 г.

 

Документи ще се приемат в областните дирекции на фонда, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане". Кандидатстването е по постоянен адрес на физическо лице или за едноличен търговец, а за юридическото лице е по седалище.

 

Срокът за сключване на договори или анекси, както и изплащането на помощта е 29 май 2015 г.

Сподели в: