Върни се горе

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева участва в тържествата, посветени на празника на град Стражица и честването на 46 години от обявяването му. Заедно с кмета инж. Детелина Борисова, министър Танева откри Изложбената зала, в която се съхраняват над 900 художествени произведения от изявени български автори. Залата е реновирана като част от проекта Подобряване на условията за експониране и представяне на местното културно наследство в Изложбена зала град Стражица, който се осъществи по мярка 313 от стратегията за местно развитие МИГ ”Лясковец – Стражица”.

 

 

Пред журналисти Десислава Танева обяви, че ръководството на Министерството си е поставило за цел, да бъдат изградени пожароизвестителни кули във всички горски територии в страната. „Една част от пожарите са възникнали заради неизправна фермерска техника при почистването на пасищата, но по-голямата са от небрежност и запалени лагерни огньове от любители на гората, или от захвърлени бутилки, които предизвикват „ефекта на лупата“, каза министър Танева.

 

 

Към момента осем процента от територията на страната е покрита с пожароизвестителни кули. Има разработени още 19 проекта, които ще бъдат финансирани от Програмата за развитие на селските райони, каза още министърът. Тя допълни, че всички изградени съоръжения ще се управляват чрез единна система към Изпълнителната агенция по горите. Танева посочи, че до края на годината ще бъдат рехабилитирани и над 500 километра горска пътна инфраструктура, като с приоритет ще бъде тази в труднодостъпните планински райони.

Сподели в: