Върни се горе

„Искам да Ви уверя, че държавата е предприела всички необходими мерки, за да бъдат защитени живота на хората и тяхното имущество“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след срещата, проведена в сградата на Областната управа в град Ямбол с Областния управител Димитър Иванов и останалите членове на Кризисния щаб, сформиран за територията на Областта.

Министър Танева призова гражданите да спазват указанията за евакуация при необходимост. „Това е в името на защитата на здравето и живота на хората. До момента, това което е наложено като евакуация е извършено безпроблемно“, поясни Десислава Танева. Тя увери земеделските производители, чиито площи са залети, че ще получат държавна помощ за пропаднали площи. По думите на министъра, засегнати площи има в Ямболска и в Сливенска област. Областни дирекции „Земеделие“ от днес, са с издадени Заповеди за сформиране на комисии за оглед на щетите.

„Дружеството Напоителни системи, което стопанисва яз. Жребчево, е в денонощен режим на работа. Язовирът е под постоянно наблюдение от служителите. Има пълна готовност на налична техника и хора, които могат да се организират при получени разливи по поречието на река Тунджа“, допълни министър Танева. Тя обясни, че продължава източването на язовир Жребчево с 91 куб.м вода/сек,като по последни данни, притокът на река Тунджа е около 190 куб.м/сек. Язовирът има още 19 млн. кубически метра свободен обем. „Ще се промени начинът на изпускане, или ще се премине към авариен план, ако свободният обем стане под 10 млн. куб.м. За сега всичко е под контрол“, заяви още министърът на земеделието и храните.

Министерството, при необходимост, има готовност да акумулира още човешки ресурс - системата на Горските предприятия, които в бедствени положения и сложни обстановки са оказвали неведнъж помощ на терен.

Министър Десислава Танева и областният управител на Ямбол Димитър Иванов, заедно с останалите представители на Кризисния щаб посетиха Регионален център за наблюдения в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, където наблюдаваха облитането на хеликоптер над засегнатите на територията на Област Ямбол площи.
Сподели в: