Върни се горе

Над 330 000 българи в неравностойно положение ще получат продукти от първа необходимост по европейската програма „Благотворителност” тази година. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който заедно с председателя на Българския червен кръст Христо Григоров даде начало на първия транш на програмата в пункт на БЧК в София. Първият транш ще продължи до края на октомври, а вторият ще започне в началото на декември.

 

„16 хил. тона продукти ще бъдат раздадени на нуждаещите се, като общата им стойност е 34 млн. лв.”, заяви министър Греков. Средствата са изцяло европейски и единствено разходите за ДДС са за сметка на националния бюджет, подчерта министърът. „България трябва да използва всички възможности, които Европейският съюз дава за помощ на хора в неравностойно положение”, коментира министър Греков. „За 2013 г хората, които ще бъдат подпомогнати са с 26 000 повече от миналата година”, каза още министърът.

 

Продуктите, които ще бъдат раздадени в 336 пункта на БЧК в страната са: ориз, брашно, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, мед, вафли и картофено пюре и те ще отговарят на Българския държавен стандарт. „Тази година качеството на хранителните продукти ще се осъществява под стриктния контрол на Българскатa агенция по безопасност на храните, за да се избегнат нередности”, увери министър Греков.

 

Сподели в: