Върни се горе

„Българското земеделие е национална кауза и поради тази причина всички трябва да спазваме добрия тон, когато обсъждаме проблемите в сектора”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на откриването на Националния агро семинар „НАЗ – работим за вас“, който се провежда в град Пловдив. Във форума, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите участваха още зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“-РА Мирослав Николов и заместник-изпълнителните директори на фонда Николай Дачев и Виолета Александрова.

 

„Решаването  на трудностите в селското стопанство може да стане само чрез толерантност и разбиране, защото това е един много сложен отрасъл. С тази идея ние провеждаме ежеседмични срещи с различните браншови организации“, заяви министър Греков. Според него един от приоритетите пред Министерството на земеделието и храните е изготвяне на ефективен Закон за браншовите организации, защото чрез такава нормативна база обединенията на земеделските стопани ще имат по-голям авторитет както в страната, така и пред европейските ни партньори.

 

„Зърнопроизводството е най-добре развитият сектор в родното земеделие и благодарение на труда на всички стопани, България заема престижното 12-то място в Европа в този бранш“, сподели министър Греков. Той бе категоричен, че трябва да се работи за запазването на постигнатите резултати, но и да се даде възможност на другите сектори да догонят зърнопроизводството.

 

По време на семинара зърнопроизводителите получиха подробна информация от експерти от МЗХ и Министерство на финансите по теми, зададени от тях. Производителите получиха пояснения по прилагането на механизма за обратно начисляване на ДДС при търговия със зърнени и технически култури, прилагането на намален акциз на горивата за земеделски нужди, усвояване на средства по мярка 214 от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и очакванията за новата Обща селскостопанска политика 2014-2020.  

 


Сподели в: