Върни се горе


Под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов стартират два национални конкурса, които ще отличат най-добрите проекти по Програмата за развитие на селските райони.

 

Под мотото „Една идея, един проект, живот за всички“ ще се състезават фермери, предприемачи и местни инициативни групи с проекти по мерки 121, 123, 311, 312 и ЛИДЕР. Участниците са разпределени в четири групи: „Земеделски производител”, „Преработвател”, „Предприемач по неземеделска дейност” и Местна инициативна група.

 

Конкурсът за местната власт е под надслов „Нашата община има бъдеще“. Той е насочен към успешни общински проекти по мерки 313, 321, 322 и ЛИДЕР, които са променили облика на населените места. И тук категориите са четири - „Туризъм”, „Инфраструктура”, „Обновяване и развитие на населените места” и „Местна инициативна група”.

 

Кандидатите трябва да попълнят заявка за участие, която може да се изтегли от сайтовете на конкурсите - www.bestproject-idea.eu и www.obstina.eu. Крайният срок е 30 октомври 2012 г.

 

Журито ще бъде съставено от представители на МЗХ, ДФ „Земеделие”, Националното сдружение на общините, Асоциацията на председателите на общински съвети в България и университети. Приоритети при оценяването и в двата конкурса са целесъобразността и ефективността на проекта; иновативният подход и въздействието върху природата, начина на живот и икономиката в региона.

 

Във всяка от категориите ще има по един победител, награден с плакет, и по двама кандидати, отличени с грамоти. Наградите ще бъдат връчени на официални церемонии в средата на ноември.

 

 

Сподели в: