Върни се горе

Едни от приоритетите, които България си е поставила по време на председателството на Съвета на Европейския съюз е свързана с бъдещето на общата селскостопанска политика след 2020 г. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на участието си в Годишния семинар на Национален съюз на земеделските кооперации в България, който се провежда в к.к. „Златни пясъци“.

Тя обясни, че на предстоящите съвети на министрите на земеделието на ЕС през месеците януари и февруари ще бъдат поставени темите, свързани с директни плащания, в частност принадената стойност от плащанията по Първи стълб на ОСП, сближаване нивата на подпомагане между държавите членки, както и обвързаното подпомагане. На обсъждане ще бъдат подложени и целите на ОСП, както и стратегическите планове, които следва да изготвят държавите членки, за които се споменава в съобщението на ЕК. Целта на българското председателство е след проведените  дебати на двата съвета да обобщи позициите на държавите членки и през месец март да  излезе със заключения, които да представи на ЕК преди излизането на законодателните предложения, каза още Вергиния Кръстева.

Заместник-министърът даде информация по изготвения от министерството анализ за поземлените отношения в България и предстоящата подготовка на бъдещия Законопроект по темата.

Експерти от Министерството на земеделието, храните и горите припомниха основните моменти, свързани с регистрацията на правните основания, както и новостите, които предстоят в Кампания 2018 по директни плащания.

По време на семинара на кооперациите бяха направени презентации, свързани с предстоящото  отваряне на мерките от ПРСР. Бяха дадени и указания  за прием през Информационна система за управление и наблюдение (ИСУН).

Министерството на земеделието, храните и горите  планира през месец февруари да проведе информационни кампании в цялата страна, свързани с Кампания 2018 по директни плащания, както и с предстоящи приеми по мерките от ПРСР.

Сподели в: