Върни се горе

 

Няма да има дефицит на дървата за огрев през този сезон. Това каза министърът на земеделието и храните  д-р Мирослав Найденов на сечище-склад на Югозападното държавно горско предприятие  – село Обел, Благоевградско. На срещата  присъства и кметът на Благоевград Атанас Камбитов. „Наредил съм  добивът на дърва за огрев за вътрешния пазар да бъде увеличен с 10 %, което е около 500 000 кубика. Това е огромно количество  и трябва да задоволи напълно нуждите на хората.”, заяви министър Найденов.

 

 

За подготовката по изпълнението на тази процедура на Държавните горски  предприятия ще им е необходимо време около месец, но това ще бъде факт преди края на месец септември. За да няма спекула, тази дървесина  ще бъде разпределена по два начина. Единият е съществуващият от години  начин,  при който хората влизат в дадения им предварително терен в гората и сами си набавят дървесината, като цената е 12 лева за кубик.  Другият вариант е чрез списъци на населението,  подготвени от кметовете на общините, които ще ги предават на горските предприятия. На едно домакинство се полагат до 10 кубика дърва, на цена около  35-40 лева за кубик от мястото в гората. „Категорично няма  да допусна  за тази цел горските да добиват обла дървесина. Ще ги изпратя в трудните места  и на пожарите.”, каза още министър Найденов. „За да бъдат улеснени допълнително хората,  кметовете на населените места  могат да организират транспорт с общински фирми, който да бъде на преференциални цени. По този начин цената малко ще се повиши, но въпреки това ще  бъде по- ниска от досегашната, която е около 80 лева за кубик. Това е нещо ново,  директна  доставка до хората не е правена. уточни още той. Предприех това посещение, за да мога да покажа на хората  труднопроходимия път, лошата инфраструктура и условията,  при които работят горските, за да могат хората да видят с очите си  хода на работата  и начина, по който се транспортират дървата  от  складовете в гората до домовете на хората,  каза министър Найденов. Той  припомни, че в годиинте назад не са правени нито пътища в горите, нито са се влагали някакви пари в подобряване на инфраструктурата . С новия Закон за горите от 2011 г. се обособи фонд „Инвенстиции”, в който ще се заделят средства за горска инфраструктура. От бюджета за тази година са заделени  40 млн. лева за горски пътища. От другата година ще  започне и закупуването на горска техника.

 

По време на своето посещение, министър Найденов взе участие  в организирания от областния управител на Благоевград Костадин Хаджигаев Консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и  рибата.  

 

Сподели в: